a

a

joi, 24 august 2017

Invata sa ierti, elibereaza-te de trecut



Te-a ranit si l-ai iertat. Sau ai iertat-o. Insa mintea iti fuge si, pe neasteptate, iti imaginezi ca te afli in fata lui sau a ei si vorbesti in continuare. Ii spui ce a gresit, ii atragi atentia, tii un mic discurs si, cu marinimie, ii oferi din nou iertarea ta - iar inculpatul te aproba, cu capul plecat. Crezi ca totul e in regula? Atentie! Tocmai te-ai pacalit.

Exista doua mari avantaje ale resentimentelor care ti se par prea puternice pentru a renunta usor la ele. In primul rand, poti sa-i judeci pe ceilalti, sa le descosi caracterul, sa le scoti la iveala partile rele si, prin comparatie, sa te gandesti ca le esti net superioara.

In al doilea rand, ai certitudinea ca dreptatea este de partea ta, iar ceilalti au facut din tine o victima inocenta. Si din nou, ai ocazia sa te simti cu mult deasupra "agresorilor" tai.

Dar cu fericirea ce se petrece cand ai resentimente? Esti victorioasa, ai castigat lupta - insa esti singura, deasupra unei multimi de invinsi, pe care ii banuiesti ca sunt gata sa se revolte sau sa-ti ia locul. Traiesti in tensiune, mereu atenta sa nu fii doborata de pe tronul pe care ti l-ai facut. 

Opreste-te o clipa. Uita-te in jurul tau. Poate ca un trandafir costa destul de mult, dar privitul unei tarabe cu flori e gratis. Merita oare sa-ti irosesti fortele pe resentimente, cand poti sa te bucuri de tot ce alcatuieste spectacolul vietii?

Fara resentimente, cu fermitate 

Exista o serie de motive din cauza carora oamenii se simt indreptatiti sa nu ierte. Unul este convingerea ca a ierta inseamna si a scuza. Nu este adevarat: putem dezaproba o greseala, dar sa fim detasati de cel care a comis-o. Alt motiv este ca furia cauzata de resentiment ne da o falsa senzatie de forta. E ca si cum ne-am crispa mana: avem senzatia ca este mai puternica decat inainte, chiar daca de fapt nu este. Apoi o relaxam si observam ca este mai moale si vlaguita decat inainte. O parte din energia ei a fost consumata de acest gest inutil.

De asemenea, unii oameni cred ca o persoana iertatoare permite lucrurilor rele sa i se petreaca ei insasi si celor apropiati. Nu este adevarat: putem fi si iertatori, si fermi. Ca atunci cand il iertam pe copilul care ne-a aratat limba, dar ii spunem cu hotarare sa nu mai faca acest gest.

1% in fiecare zi 

Exista posibilitatea ca inconstient sa ne temem de iertare, pentru ca in clipa in care stergem acuzatiile la adresa cuiva cu buretele, sentimentele noastre nu vor mai fi proiectate asupra lui. Se vor manifesta in noi, sub alte forme. in loc sa simtim furie si suparare, vom simti vulnerabilitate, remuscare, teama, confuzie. Vom simti poate chiar durere. Dar iertand, vom putea trece mai departe, lasand in urma sentimentele negative. Neiertand, le vom duce cu noi.

Poate fi destul de greu sa faci totul dintr-o data. A ierta brusc toate greselile celorlalti pare aproape imposibil - si cand te gandesti asa, deja ai renuntat sau te-ai inhamat la o munca dificila. Exista insa posibilitatea de a face totul gradat. Ia hotararea sa ierti macar proportie de unu la suta - e un procent atat de mic, incat nici efortul nu e prea mare. Apoi creste in fiecare zi iertarea cu inca 1%, pana ajungi la 65%. De restul de 35% nu trebuie sa te ocupi tu - se va petrece de la sine.

Compasiune in loc de furie 

Exista patru feluri de a ierta: sa ceri iertare divinitatii, sa-i ierti pe ceilalti, sa le ceri iertare celorlalti si sa te ierti pe tine.

In ceea ce priveste primul mod, partea grea este sa fii sincer cu tine insuti si cu Dumnezeu. Trebuie sa spui cu adevarat ce te doare - si daca vrei sa fii iertat, sa o ceri cu tot sufletul. Poti fi insa increzator ca o vei obtine. Dumnezeu este drept, dar din fericire, este mai bun decat este drept. 

Sa-i ierti pe ceilalti poate sa para ceva mai greu. Cum sa te apuci? O posibilitate este urmatoarea metoda cu trei pasi.

Primul pas - da-ti seama cat te gandesti la cel sau cea care te-a suparat. S-ar putea sa realizezi ca ii acorzi foarte mult din timpul tau. S-ar putea, de asemenea, sa te frustreze acest lucru si sa-ti doresti sa transformi situatia.

Al doilea pas - intocmeste o lista cu trasaturile negative ale persoanei. Imagineaza-ti apoi cum ar fi ca el sau ea sa treaca prin viata cu insusirile opuse acelor trasaturi negative.

Al treilea pas - acorda-i compasiune acelei persoane. In fond, imaginea pe care ai construit-o in mintea ta cu acele calitati extraordinare e atat de diferita fata de original... Nu e pacat ca nici macar nu stie cum ar putea fi viata ei? In momentul in care simti compasiune, ai pornit deja in directia iertarii.

Fa pasul spre impacare 

Cand esti dornica sa urci treapta pe care le ceri iertare celorlalti, exista de asemenea cativa pasi care te conduc spre reusita. 

Primul pas - numeste-ti greseala si asuma-ti-o. Oricare ar fi fost cauza erorii tale, nu mai este importanta acum, asa ca nu o invoca.

Al doilea pas - schimba rolul cu cealalta persoana. Cum te-ai simti daca ai fi realmente in locul ei? tine minte aceasta senzatie. Poti sa-ti exprimi empatia cu cel sau cea pe care ai ranit-o, dar fii atent: lasa-i celuilalt posibilitatea de a te contrazice. Poate ca se simte altfel decat te-ai simti tu in aceeasi situatie.

Al treilea pas - cu sinceritate, cere-ti iertare. Oamenii sunt cel mai dispusi sa ierte, daca simt ca cel care le-a gresit este sincer. Promite ca vei face tot posibilul sa nu mai repeti aceeasi greseala si respecta aceasta intentie.

Al patrulea pas - fii creativa. Gandeste-te ce i-ar face cu adevarat o bucurie celui care te iarta, poate este o carte pe care si-o doreste demult, poate l-ar incanta pur si simplu sa inregistrezi si sa-i daruiesti un cd cu muzica preferata. Oricum, pentru a sti ce-l pasioneaza trebuie sa il privesti cu atentie si sa-i intelegi universul interior. Pregateste-i darul ca pe o surpriza, cu afectiune sincera.

De asemenea, nu te teme sa redeschizi subiecte mai vechi. Chiar daca ai trecut prin tot procedeul de mai sus, este posibil ca in cazul unei probleme serioase sa fie inca dificultati in acea relatie chiar si dupa o perioada lunga de timp. Atinge cu delicatete subiectul si vezi daca este cazul sa reiei discutia cu cel caruia i-ai cerut iertare.

Propriile erori sunt lectii 

Iertarea de sine poate fi uneori cea mai dificila. Ca sa o abordam, trebuie sa admitem ca si noi suntem oameni care fac greseli, care nu pot fi tot timpul exact asa cum isi doresc. Nu ne pastram intotdeauna pe culmile propriei inteligente, propriei spontaneitati, propriului umor. Asta e. Mergem mai departe spre acel orizont unde vom fi cu adevarat tot ceea ce ne dorim sa devenim. insa pentru a-l atinge, incetam sa privim mereu inapoi si sa ne vaitam de greselile noastre. Din fiecare eroare invatam o lectie, avem inca o sansa de a merge inainte. Putem sa ne notam pe o foaie de hartie data greselii, in ce anume a constat si oportunitatea care s-a ivit din ea. Nu este cazul sa recream drama amintirii sau sa simtim vreo durere emotionala. Aceasta lista este, in mod surprinzator, un procedeu creator si inspirator daca ramanem simpli spectatori.  

Cere ce-ti doresti 

Poate parea de neinteles la inceput. De ce sa ierti pe cineva, daca nu ti-a facut nimic? Nu, nu e vorba de clarvazatorii care stiu ca acel cineva va gresi in viitor. Este vorba de faptul ca deseori lucrurile nu se petrec conform asteptarilor noastre. iti rezervi toata dupa amiaza pentru a pune la punct o cina-surpriza. Faci chiar tu o salata exotica, pregatesti un sos dulce-acrisor, o mancare cu condimente orientale si tot felul de alte bunatati pentru o masa extraordinara, iar cand apare iubitul... se aseaza cu o figura absenta, iti povesteste ceva despre ziua de munca si, la sfarsit, nici macar "sarut mana pentru masa". Nu se poate spune ca a facut ceva, dar ti-a picat prost si ti se pare cam greu de iertat.

Genul de situatii in care ne simtim frustrati pentru ca nu primim ceea ce ne dorim pot aparea din cauza faptului ca ceilalti pur si simplu nu sunt constienti de ceea ce ne dorim sau de eforturile noastre. Pentru noi e clar faptul ca am vrea sa fim rasfatate sau ca am vrea sa ni se aprecieze eforturile, dar ca in exterior poate ca nu se observa nimic.

Cel mai simplu e ca atunci cand ne dorim ceva de la cineva, sa cerem acel lucru. Exista posibilitatea sa fim refuzati - dar altfel, exista o probabilitate mult mai mare ca ceea sa ne dorim sa nu fie indeplinit. Desigur, nu trebuie sa ajungem in cealalta extrema - sa fim sacaitori sau sa cerem prea mult.  

Uneori putem avea senzatia ca am iertat pe cineva - cand, de fapt, nu am facut-o. Iata cateva "simptome" ale lipsei de iertare:
- Hiper-vigilenta: supararea imediata pentru greseli minore.
- Hiper-critica: vederea micilor defecte - si ale propriei persoane, si ale celorlalti.
- Purtarea conversatiilor in minte cu cei care ne-au ofensat.
- Permiterea lucrurilor marunte sa se transforme in mari probleme.
- Placerea de a ne confrunta cu ceilalti.
- Izolarea fizica sau spirituala.
- Tirania peste cei slabi.

Cine cedeaza castiga 

Imagineaza-ti ca porti un razboi cu cineva. Tu tragi cu tunul, imediat trage si adversarul, din nou tragi tu si tot asa. Te straduiesti sa-i raspunzi celuilalt in forta.

La un moment dat, iei ghiuleaua si o arunci departe, refuzand sa mai ataci. De dincolo se mai aud ceva bubuituri si tresari, ca si cum ai fi lovita. Curand insa, iti dai seama ca lupta se purta cu o singura ghiulea si tot ce se mai aude acum este ecoul. Sau, in cazuri mai grave, se purta cu cateva ghiulele, dar daca tu nu mai ripostezi, in scurt timp razboiul se va termina, pentru ca nu mai aveti cu ce sa luptati.

Felicitari! Ai incheiat disputa: e nevoie de doi pentru a te certa.

Ce obtii in schimb? Timp si energie pe care inainte le investeai in resentimente. Tensiunea dispare: cand ierti, lasi totul sa curga pe langa tine. Cineva te raneste, il ierti, evenimentul se afla in spatele tau. Parca doare mai putin decat atunci cand notai pe o foaie mentala toate greselile acelui om fata de tine. Castigi pace si liniste interioara, iar de acolo, mai ai doar un pas spre fericirea care dureaza.


sursa:
www.venus.org.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu