a

a

vineri, 20 ianuarie 2017

TURISM SPIRITUALITATE AUTOCUNOASTERE 2017.01.20 - CHIPUL SUCCESULUI

Genialitatea lui Eminescu


PUTEREA GÂNDULUI BUN

  • Orice gând are tendinţe să se prefacă în realitate.Puterea gândului se dezvoltă prin exerciţiul cugetării, prin perseverenţă. Gândirea, în conformitate cu simţul moral întăreşte chiar şi puterile fizice. Când începem să dorim ceva pozitiv, din toata inima, realizam o legătură între acest lucru şi noi, care este cu atât mai mare cu cat persistenţa gândului este mai puternică. Trebuie să deprindem să trăim în gând idealul ce dorim să fie realizat (un cămin fericit, sănătate, bogăţie, frumuseţe, copii frumoşi, succes în afaceri).
  • Să credem cu toată fermitatea că putem realiza ceea ce dorim, gonind îndoiala ce ne cuprinde mereu. Având mereu prezent în minte idealul nostru şi luptând curajos că să-l ajungem, ne vom ridica pana la el. A crede că visurile noastre se vor înfăptui, este o mare putere. Nimic nu ajuta mai mult în viaţă decât convingerea că lucrurile se vor îndrepta în bine, că vom fi fericiţi. Nimic nu-i mai dătător de curaj decât o atitudine optimistă, care nu lasă loc gândurilor pesimiste, descurajării. Să crezi din tot sufletul că eşti capabil să faci ceea ce ţi-ai propus, să nu-ţi îngădui nici o îndoială în acest sens. Să ai numai gânduri bune şi idei înălţătoare. Înlătură în gând orice duşman, orice descurajare, orice ar putea să te facă să crezi că nu vei reuşi sau că te pândeşte vreo nenorocire. Cu o atitudine optimistă, fii sigur că-ţi vei atinge scopul. Vei costata cu surprindere cât de mult ţi se dezvoltă calităţile şi cât de mult îţi progresează întreaga fiinţă.
  • Dacă copiii noştri ar căpăta acest obicei, ar face progrese nebănuite.Un spirit astfel format, ar fi capabil să se realizeze, să se ridice deasupra tuturor învrăjbirilor, răutăţilor, miilor de duşmani ai vieţii noastre. Credinţa că viitorul ne rezervă numai lucruri bune, că vom fi fericiţi, că vom avea o familie frumoasă, un cămin fericit, este esenţa vieţii. Ceea ce dorim cu tărie, în sens pozitiv, se va realiza. Depinde de perseverenţa noastră. Dacă ne reprezentăm în chip viu ceea ce dorim să fie viaţa noastră şi dacă urmărim mereu şi energic înfăptuirea din toate puterile, vom reuşi.Intensitatea şi statornicia dorinţei dau puterea de înfăptuire. Efortul constant pentru păstrarea intensităţii dorinţei are puterea să o transforme în realitate. Nu are importanţă că realizarea pare puţin probabilă, că viitorul pare îndepărtat. Este destul că noi credem şi luptăm ca să menţinem ideea de gând.
  • Într-o zi se va materializa. Dorinţa începe să fie un stimulent numai atunci când se transformă în hotărâre. Dorinţa, unită cu o decizie fermă, dă naştere acelei puteri creatoare ce o traduce în faptă. Ne mărim sau ne micşorăm puterile prin calitatea gândurilor noastre (bune sau rele). Nu gândi şi nu spune decât ceea ce este pozitiv, constructiv.Persoanele care se plâng mereu că n-au noroc, că sunt nenorocite, că o soarta rea le urmăreşte, îşi grevează adânc în minte aceste idei negative.Să nu admiţi niciodată că eşti slab, bolnav şi disperat, căci gândind astfel, dai putere gândurilor negative. Cu toţii suntem rezultatul gândurilor noastre.
  • Dacă vrei să reuşeşti, concentrează-ţi gândurile în direcţia dorinţei până vei simţi că gândurile te împing în acea direcţie.În spatele credinţei, în spatele speranţei, al dorinţelor de bine, există o realitate potenţială. Ceea ce dorim cu tărie, devine un fenomen creator. Să trăieşti convins că mereu ai să progresezi spre ceva mai bun, mai înalt. Visul pozitiv este creator, el dă realitatea dorinţei şi apoi lucrului dorit. Acela ce luptă cu perseverenţa pentru atingerea scopului, se va apropia foarte mult de el. Dacă am avea mereu prezent în minte modelul nostru ideal, încât aceasta să fie atitudinea noastră mentală obişnuită, repede ni s-ar reproduce idealul în viaţă. Şi reuşita şi fericirea ne stau în mână.
  • Când vom reuşi să vedem lucrurile în mare, când nu ne vom mai împiedica de gânduri meschine, vom dovedi înţelepciunea.Îndoiala este trădătoare, ea ne distruge energia. Există o mare putere în gândul constant – că eşti făcut pentru succes, sănătate, fericire. Ca să ne ajute, mintea trebuie ţinută într-o stare pozitivă de energie creatoare.Dacă afirmi că eşti puternic, sănătos, atunci spiritul devine atât de pozitiv şi de creator,încât va construi, piatră cu piatră idealul dorit. Gândirea constructivă este protectorul nostru. Ea ne apără de învrăjbire, de sărăcie, de boală, de duşmani. Când ne lăsăm cuprinşi de descurajare, înlesnim influenţa nefastă a fricii, a grijii, a urii, a geloziei, a necazurilor. Suprema artă este de a face din viaţă o permanentă victorie.Dacă răului îi negi orice putere, îi anihilezi orice putere. Trebuie să respingem din toate puterile sentimentele duşmăniei faţă de alţii, căci acestea sunt duşmanii care ne sapă energia şi ne împiedică progresul.
  • Pentru a avea succes, trebuie să trăim în armonie, în linişte sufletească. Curajul, încrederea, hotărârea, perseverenţa sunt puterile mentale ce ne aduc succesul. A şti să-ţi eliberezi gândul de griji, de nelinişte, de ură , de frică, de invidie, a şti să-l umpli de speranţă, de iubire dezinteresata este o mare realizare. Trebuie să înlături orice gând de ură, de răzbunare, de invidie, de gelozie, de frică, de disperare.Trebuie să-ţi cultivi pacea lăuntrică. A te lăsa cât de puţin copleşit de îndoială, înseamnă să închizi o poartă a norocului. Dacă am avea mai mare încredere în noi, am putea înfăptui mai mult.Încrederea, speranţa dau viaţă tuturor facultăţilor noastre mentale. Obiceiul de a exagera greutăţile ne slăbeşte forţele.Soarta ne-o facem singuri, prin felul gândurilor noastre, bune sau rele.Gândurile sunt o putere, prin ele ne influenţăm viaţa. Calitatea gândurilor determină calitatea vieţii.

Cheile de Aur pentru Ascensiunea în timpul vieții

„Dumnezeu este egal cu omul minus egoul „
Sathya Sai Baba

Dr. Joshua David Stone
Unul din scopurile principale ale cărților mele este să transmită o cantitate mare de informație spirituală și ezoterică pe înțelesul tuturor. În acest capitol am adunat ceea ce putem numi „Lista de acțiuni pentru Ascensiune”. Am listat cca 100 de practici spirituale cheie pentru a atinge eliberarea și ascensiunea.
Adesea vă canalizați energiile în detalii colaterale și dați uitării cele mai importante elemente ale căii spirituale. Aici veți regăsi o listă foarte cuprinzătoare, universală și eclectică, pe care o puteți aplica la orice religie sau cale spirituală pe care ați ales-o.
Multe din aceste practici sunt sigur că le aplicați deja, iar altele cuprinse în listă vă vor reaminti de lucruri uitate. In mod deliberat, nu am intrat în detalii foarte amănuntite pentru că mi-ar fi trebuit mult mai mult decât un capitol. Aceia dintre voi care doriți mai multe detalii, puteți citi toate cele cinci volume ale cărții ”Enciclopedia Caii Spirituale pe înțelesul tuturor”. In acest capitol am rezumat cheile de aur care consider că vor asigura realizarea Sinelui Divin în această viață. Pe măsura ce cititi lista de mai jos, vă sugerez să faceți și o evaluare personală onestă și să determinați care sunt punctele voastre forte și care sunt aspectele care au nevoie de mai multă atenție și concentrare. Cheia realizării personale este întotdeauna o dezvoltare holistică.
In medie, disciplina personală este foarte bine dezvoltată în anumite aspecte și foarte slab dezvoltată în altele. Niciodată să nu uitați că există trei nivele de dezvoltare spirituală: spirit, psihic si fizic sau nivelele materiale. Toate acestea trebuie stăpânite separat și distinct la nivelul lor propriu înainte ca integrarea completă, sinteza și uniunea să poată avea loc.
Pe măsură ce parcurgeți lista de mai jos, verificați foarte onest punctele forte și slăbiciunile. Apoi, stabiliți-vă un plan de atac, o rutină și un regim spiritual pentru a putea dezvolta zonele în care sunteți slabi. Dacă lista vi se pare foarte complexă, atunci stabiliți-vă un plan pentru următorii cinci sau zece ani din viață. De exemplu, puteți alege să lucrați pe diferite aspecte, în cicluri de câte trei luni.
Djwhal Khul a spus că, în cadrul acestui ciclu planetar accelerat, este posibil pentru o persoană să avanseze de la inițierea a treia la inițierea a șasea în șase ani. Dar,bineînțeles că acest lucru presupune un angajament de 100%. Nu există limită de viteză în care să puteți crește, totul depinde de voi. Cel mai important însă este să fiți organizați în modul de abordare al dezvoltării holistice.
După această scurtă introducere, vă detaliez mai jos lista cu cele 100 chei de aur ale practicii spirituale care va asigura eliberarea și ascensiunea în acesta viața.
1. Cea mai importanta cheie de aur, în opinia mea, este să priviți fiecare persoană,animal, plantă sau mineral ca pe Dumnezeu care vă vizitează în formă fizică. Primiți pe toți și toate ca pe o încarnare a Sinelui Etern, inclusiv pe voi înșivă.
2. Prima cheie conduce la cea de-a doua cheie de aur care este „Iubiți-L pe Domnul Dumnezeu cu toată inima, sufletul și mintea. Prețuiți-vă și iubiți-vă aproapele ca pe voi înșivă.” Este mai ușor să practicați iubirea necondiționată atunci când vă amintiți că Dumnezeu este întrupat în toate formele.
3. Ce-a de-a treia cheie de aur este definiția devenită celebră pe care Sfinția Sa,Lord Sai Baba a dat-o lui Dumnezeu: „Dumnezeu este egal cu omul minus ego.” Egoul negativ este ca un munte enorm care stă între voi și realizarea de sine. Muriți pentru sinele vostru inferior și vă veți realiza sinele cel mai înalt. La începutul căii spirituale,egoul negativ este la control. In mijlocul căii, se dă o luptă dramatică pentru control.La finalul căii, egoul negativ care este întrupat ca cel între lumi (Farmecul, Maya, Iluzia) este stăpânit și subjugat.
4. „Meditati” zilnic și cu regularitate. Prin rugăciune vorbiți cu Dumnezeu, prin meditatie îl ascultați și îl experimentați pe Dumnezeu.
5. Cereți zilnic și cu consecvență ajutor de la Dumnezeu, de la Maeștrii Ascendentisi de la îngeri. Dumnezeu și Forța Divină vă pot ajuta doar dacă cereți acest lucru.De ce să faceți totul singuri când există atât de mult ajutor disponibil? Forțele din Dimensiunile Superioare evoluează doar servind umanitatea, astfel încât sunt mereu nerăbdătore și încântate să ajute, dar datorită Liberului Arbitru, ele trebuie invitate.
6. Învățați să fiți un canal. Practica spirituală va accelera evoluția voastră spirituală de mii de ori. Nu trebuie neapărat să faceți channeling, dar învățati cum să canalizați energia spirituală conștient încât mai multe forme și moduri astfel încât să fie în consecvență cu calea voastră spirituală individuală unică.
7. Învățati să vă mențineți mintea cu consecvență în lumină. Acest lucru înseamnă să vă mențineți mintea cu consecvență în suflet și în spirit. Marea majoritate a discipolilor și aspiranților sunt în mod cert racordați la suflet, dar nu reușesc să se mențină acolo. Aceasta este adevărata provocare.
8. Învățati să vă controlați corpul fizic și toate poftele acestuia. Aceasta este regula de aur ca să puteti trece de prima inițiere.
9. Învățati să vă controlați corpul emoțional și dorințele. Acesta este regula de a urca să puteți trece de a doua inițiere. Nu permiteți emoțiilor să vă conducă. Voi sunteți Dumnezeu și trebuie să învățati să vă alegeți propriile emoții. Când această regulă de aur este însușită, veți experimenta perioade din ce în ce mai lungi de liniște interioară continuuă, de liniște și bucurie.
10. Învățati să vă controlați corpul mental. Voi nu sunteți mintea voastră. Mintea voastră este doar o unealtă cu ajutorul căreia vă creați realitatea.Learn to master your mental body. You are not your mind. Această este regula de aur ca să puteți trece de cea de-a treia inițiere și care va conduce la contopirea cu sufletul și la integrarea totală a personalității.
11. Scăpați și eliminați toate dorințele, dar păstrați numai dorința de eliberare, ascensiune și realizare a lui Dumnezeu. Dorința materială este unul dintre cele mai mari blocaje pentru discipolii și aspiranții aflați pe calea spirituală.
12. Faceți din invocarea numelor lui Dumnezeu o practică zilnică pe parcursul întregii voastre vieți. Când faceți acest lucru, vizualizați-L pe Dumnezeu în orice formă doriți. Aceasta este una dintre cele mai importante practici pentru realizarea de sine.Faceți această practică pe parcursul întregii zile: când mergeți pe stradă, când stați la coadă la magazin, când conduceți etc. Oricare ar fi provocările voastre în această viață,acesta este „antidotul spiritual”.
13. Niciodată să nu vă predați puterea personala nimănui! Nu dați puterea personală altor oameni! Nu dați puterea personală Maeștrilor Ascendenți! Nu dați puterea personala minții voastre subconștiente, copilului interior, egoului negativ, dorințelor,celor cinci simțuri, corpurilor – psihic, emoțional sau mental. Această lectie poate fi cea mai importantă lecție dintre toate. Calea spirituală începe atunci când voi începeți să dețineți puterea personală. Fără putere personală veți fi o victimă sigură în viață și veți fi complet disfuncționali. Fără putere personală nu puteți iubi și nu puteți face celelalte practici. Această cheie este atât de importantă încât ea nu poate fi niciodată suficient de mult scoasă în evidență.
14. Următoarea cheie de aur o urmărește îndeaproape pe precedenta. Folosiți-vă puterea personală exclusiv în serviciul iubirii necondiționate, în serviciul lui Dumnezeu și al umanității. Astfel nu trebuie să vă sperie să dețineți această putere în proporție de 100%.
15. Fiți siguri să conștientizați că aveți un copil interior și învățati să îl dezvoltați în mod corect. Mulți oameni spirituali devin atât de implicati în realitățile spirituale și în Dumnezeu încât uită că dețin un copil interior care are nevoie să fie iubit și protejat.Dumnezeu și Maeștrii nu vor face asta pentru voi. Aceasta este treaba voastră. Aceasta este o parte a ființei integrată ca persoană. Vorbiți cu copilul interior și asigurați-vă că primește ceea ce are nevoie. Ideal este să vă tratați copilul interior cu iubire și fermitate.
16. Dedicați-vă viața în serviciul umanității. Asigurați-vă că întâi vă impliniti pe voi înșivă, astfel încât să serviți din preaplinul vostru și nu din goliciunea voastră.
17. Citiți cărți și scripturi din toate religiile și căile spirituale. Lectura spirituală devine un vagabond gonit de mulți care au apucat calea spirituală și nu ar trebui să se întâmple așa. Este o practică foarte importantă.
18. Rămâneți în echilibru tot timpul. Invățați să trăiți în ‘Tao’ (Calea). Tao este ca atunci când faceți surfing pe un val. Nu vreți să o luați înaintea valului deoarece vă va răsturna. Nu vreți nici să fiți prea lent și să rămâneți în urma valului deoarece îl veți pierde. Învățati să trăiti mereu în Tao și în armonie cu viața. Fiți moderat în toate lucrurile. Eliminați extremismul. Urmați „calea de mijloc”.
19. Practicați vindecarea prin atitudine. Când începeți să vă simțiți rău, examinați-vă atitudinile și credințele care sunt cauza modului în care vă simțiți. Nu uitați niciodată că gândurile voastre sunt cele care vă creează realitatea și aici intră și emoțiile.„Așa cum un om gândeste, așa este el.” „Fie făcut pentru tine, așa cum tu crezi.”Practicați afirmațiile și vizualizările pozitive.
20. Fiți ancorați și conectați cu mama Pământ. Multe persoane spirituale nu sunt împământate și nu se pot integra cu aspectul pământesc și material al lui Dumnezeu.Dumnezeu este tot atât de prezent în materie cât este și în dimensiunile superioare.Ideea este să aduceți raiul pe pământ.
21. Invatati sa echilibrati aspectele sinelui vostru feminin si masculin. Aceasta e o cerinta necesara pentru ascensiune.
22. Învățați să integrați cele trei minți. Toate trebuie să fie utilizate și integrate la putere maxima la fiecare nivel. Nu vă bazați prea mult doar pe o singură minte.
23. Demonstrați și practicați tot ce știți și veți primi din ce în ce mai mult. Mulți oameni citesc o mulțime de cărti, dar totusi nu demonstrează și nu practică ceea ce au învățat. Astfel, ceea ce învățați este absolut inutil dacă nu aplicați în viața de zi cu zi.
24. Faceți zilnic rugăciuni de protecție, vizualizări sau afirmații ca pe o practică spirituală standard în cursul vieții. Aceeasta este o cheie de bază foarte simplă pe care toți cei aflați pe calea spirituala ar trebui să o facă.
25. Învățati să asigurați un echilibru celor patru corpuri ale voastre: fizic, mental,emoțional și spiritual. Aceasta este o altă condiție necesară pentru ascensiune.
26. Practicați orice formă de exercițiu fizic zilnic sau cel puțin o dată la două zile.Dacă deveniți spiritual, nu înseamnă că puteți opri disciplina corpului fizic.
27. Iertați pe toți ți toate, inclusiv pe voi înșivă. Cum spune și „Cursul de Miracole”,„Iertarea este cheia fericirii”. Ranchiuna nu face decât să vă rănească și să vă țină legați în procesul reîncarnărilor.
28. Transcedeți dualitatea. Acest fapt înseamnă că trebuie să învățați să rămâneți echilibrați și calmi, indiferent dacă traiți o pierdere sau un profit, o plăcere sau o durere,o boală sau sănătate, o victorie sau o înfrângere, dacă oamenii vă laudă sau vă critică. Aceasta este conștiința Sinelui Divin. Este conștiința ancorării în pacea interioară,în fericirea și bucuria interioară indiferent de ceea ce se întâmplă în afara acestei conștiințe. Evenimentele din afară nu vă fac să simțiți nimic. Atitudinea voastră față de aceste evenimente este cea care vă conduce la implicarea sentimentelor.
30. Invățați să dezvoltați dragostea de sine. Dacă nu vă iubiți pe voi înșivă, veți sfârși prin a căuta dragostea, meritul, aprobarea sau acceptarea din partea celorlalți oameni, iar acest fapt vă va scoate definitiv din starea de echilibru.
31. Atunci când intervine moartea fizică, chiar dacă ați ascensionat, lăsați-vă cuprinși de un singur gând: acela de fuziune cu „Lumina Pură a lui Dumnezeu”. Când muriți, aveți grijă ca ultimul gând în mintea voastră să fie numele lui Dumnezeu. Așa după cum a spus Bhagavad Gita, ultimul gând pe care îl aveți în momentul morții reprezintă locul în care veți merge după moarte. Când vă părăsiți corpul fizic, faceți-o prin chakra coroanei.
32. Fiți vigilenți pentru Dumnezeu și Regatul Său. Aceasta este o cheie de aur crucială. Prea mulți oameni operează pe „ pilot automat” și nu sunt destul de vigilenți cu energiile și gândurile cărora le permit să intre în mințile lor.
33. „Pentru a avea totul, renunțați la tot”. Când aveți rețineri în a oferi față de orice aspect al creației, de fapt aveți rețineri față de voi înșivă. „Voi toți faceți parte din creație”, iar identitatea voastră adevărată este sinele etern și nu corpul fizic.
34. Priviți lumea prin intermediul ochilor spirituali și nu prin intermediul ochilor fizici care aparțin egoului. Ori priviți viața prin intermediul minții Christice, ori prin intermediul minții egoului negativ. Nu există alte posibilități. Ceea ce vedeți este o oglindă a ceea ce vă oferiți vouă înșivă. Nu îl veți realiza pe Dumnezeu dacă nu vă priviți surorile și frații ca pe Dumnezeu. Ceea ce vedeți în ceilalți este de fapt ceea ce vedeți în voi înșivă. Ceea ce oferiți celorlalți este de fapt ceea ce vă oferiți vouă înșivă și lui Dumnezeu.
35. Dezvoltați compasiunea. Nu uitați niciodată că suferința celorlalți este de fapt suferința voastră. Aceasta nu este simplă vorbărie. Dacă sunteți sinele etern care reprezintă conștiința ascensiunii, atunci sunteți întrupați în aceeași măsură în corpurile fizice ale celorlalți cât și în propriul vostru corp fizic. Sinele Etern sau Christul trăiește în toți oamenii. Nu există decât Un Singur Sine Etern. Dumnezeu nu are decât un Fiu și noi toți suntem, parte din acest Fiu.
36. Eliberați orice conștiință a separării, fricii sau egoismului pentru că aceasta reprezintă blestemul egoului negativ.
37. Aveti foarte mare grijă de corpul fizic deoarece creșterea spirituală pe pământ devine foarte dificilă când acesta începe să cedeze. Corpul fizic este templul sufletului și spiritului vostru.
38. Practicați renunțarea. Aceasta cheie va ajuta să treceți de inițierea a patra,care reprezinta eliberarea din roata reîncarnărilor. Aceasta înseamnă „să renunțați la dorințele materiale și la atașamentele față de lumea materială”. Inseamnă să trăiți în această lume, dar să nu aparțineți acestei lumi. Este juramântul de a trăi în viață cu detașare totală, dar implicați în servirea și realizarea lui Dumenzeu.
39. Calea spirituală este de fapt foarte simplă. Dacă vă doriți să ajungeți lângă Dumnezeu în Rai, atunci purtați-vă ca El. Fiți Dumnezeu. Fiți Christul. Fiți Buddha,fiți Atma, fiți Sinele Etern pe pământ.
40. Cultivați un caracter impecabil și virtuți permanente în tot ceea ce întreprindeți.
41. Purificați toate cele patru corpuri de toxinele fizice, emoționale, mentale și energetice.
42. Iubiți-vă dușmanii.
43. Vizualizați doar perfecțiune. Când vi se înfățișează orice altceva în afara perfecțiunii,rugați-vă la Puternica Prezență Eu Sunt să vindece și să remedieze situația respectivă sau practicați afirmații despre perfecțiunea situației respective așa cum este ea relevată de Dumnezeu. Această stare de conștiență va determina să fiți o prezență vindecătoare și conștientă în orice situație.
44. Fiți cauza finală și creatorul propriei realități. Nu fiți victimă sau efect.
45. Invocați cele douăsprezece raze pe parcursul zilei în funcție de culoarea și calitatea energiei de care aveți nevoie într-un anumit moment. Razele și energia lor vin imediat ce le invocați, cu condiția să le invocați.
46. În orice situație din viață prin care vă blocați într-un moment nesănătos, întrebați-vă „Îl vreau pe Dumnezeu sau îl vreau pe egoul meu în această situație?” Doar lăsându-vă controlați de egoul negativ puteți fi scoși din starea de unitate, echilibru,dragoste necondiționată, bucurie și realizare a lui Dumnezeu. Într-adevăr sunteți pururi în unitate cu Dumnezeu. Dar, puteți fi desprinși din realizarea acestei unități cu Dumnezeu, cu frații și surorile voastre dacă alegeți egoul negativ.
47. Priviți toate greșelile ca fiind experiențe de pe urma cărora aveți de învățat. Câștigați-vă globul de aur al înțelepciunii. Iertați-vă și mergeți mai departe. Nu pierdeți timpul cu vina și regrete. Greșelile sunt un lucru pozitiv, nu unul negativ. Nu vă părăsiti calea ca să le comiteți. Dar, atunci când greșelile apar, ele reprezintă oportunităti de a învăța.
48. Practicați religia bazata pe „premize universale”. Aceasta înseamnă că toate religiile și căile sunt egale și că toate conduc către același loc. Nici o competiție sau comparație între religii nu este necesară sau de dorit.
49. Fiți eclectici în educatia voastră spirituală. Dumnezeu este mult prea complex și nelimitat pentru a fi înțeles doar într-o singură formă.
50. Transcedeți sexualitatea carnală. Pornografia aparține eului inferior. Invățați să practicați moderația în viața sexuală și învățati să vă ridicați energia sexuală în chakrele superioare.
51. Ajutați-i pe cei saraci, bolnavi sau nevoiași. Amintiți-vă că nu sunteți în acea poziție doar datorită grației Divine.
52. Renunțați la toate gândurile negative sau agresive. Agresivitatea nu vine de la Dumnezeu. Vine de la frică, iar frica este esența egoului negativ. Un atac nu este altceva decât un strigât după dragoste.
53. Predați-vă viața complet lui Dumnezeu, dar simultan păstrați-vă puterea personală.
54. Păstrați un jurnal și notați toate visele în fiecare dimineață la trezire. Acestea reprezintă ghidări primite de la mințile subconștientă și supraconștientă.
55. Păstrați-vă mediul intern și extern curat.
56. In fiecare noapte înainte de culcare cereți să primiți cunoștinte la nivel interior de la sufletul vostru, monada voastră și de la Maeștrii Ascendenti. Profitați de perioada de somn pentru a accelera calea către ascensiune.
57. Renuntați la orice fel de drog, cafea, alcool, stimulanți artificiali și reduceți zahărul și dulciurile. Asa cum lucrăm să învingem mintea negativă la nivel psihologic,tot așa trebuie să luptăm să învingem tot ce este negativ la nivelul corpului fizic.
58. Îndepliniți-vă dharma și misiunea personală în timpul acestei vieți. Nu permiteți egoului negativ sau altor persoane să vă deturneze de la calea pe care v-o indică sufletul și monada voastră. Această viață este prea prețioasă și importantă.
59. Căutați să vă echilibrați karma, construind doar karma pozitiva prin fiecare gând, cuvânt sau faptă.
60. Edgar Cayce a spus „De ce să vă faceți griji, când puteți să vă rugați!”
61. Aveți răbdare și încredere implicită în Dumnezeu și în legile divine.
62. Nu uitați că „mintea voastră crează limitări și tot mintea voastră crează libertate”.
63. Depășiți orice prejudecată cum că ați fi superior sau inferior oricărei alte ființe.În esență, toți suntem Sinele Etern, indiferent de nivelul de inițiere.
64. Căutați să cooperați și niciodată să concurați. Niciodată să nu vă comparați cu alții, comparați-vă doar cu voi înșivă.
65. Nu uitați niciodată că valoarea voastră vine de la Dumnezeu. Este posibil ca Dumnezeu să creeze ceva fără valoare? Voi sunteți Sinele Etern. Bineînțeles că sunteți valoroși. Egoul negativ vă va spune că trebuie să faceți un lucru sau altul ca să aveți valoare. Dar să nu îl credeți.
66. „Nu judecați pe alții și voi nu veți fi judecați.” „Acela care este fără de păcate să arunce primul cu piatra.” „Nu încercați să căutați așchia în ochiul fraților voștri când voi aveți un mare par în proprii ochi.”
67. „Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât buzele care se roagă.”
68. Într-un colț al casei voastre creați un altar spiritual unde să meditați, să vă rugați și să practicați.
69. Scăpați de obiceiurile rele acum astfel încât să nu trebuiască să le luați cu voi în planul interior când veți trece în lumea spiritelor.
70. Întrebați-vă în mod constant „Cine Sunt Eu?” Eu sunt Sinele Etern, Eu sunt Brahma, Eu sunt Dumnezeu.
71. Beți șase până la opt pahare mari de apă pe zi, relaxați-vă cât mai des la soare și la aer proaspăt.
72. Faceți mereu diferențierea între real și ireal, permanent și trecător, între adevăr și iluzie, forma fizică și realitatea eternă din spatele tuturor formelor.
73. Cultivați constant „amintirea lui Dumnezeu”.
74. Spiritualizați toate activitățile, ceea ce înseamnă să vă priviți ca un instrument în mâinile lui Dumnezeu. Voi sunteți mâinile, ochii, gura și picioarele lui Dumnezeu care acționează aici pe pământ. Voi sunteți Dumnezeu care interacționează cu Dumnezeu.Sinele Etern care îl servește și îl conduce pe Sinele Etern întrupat.
75. Iubiți cu delicatețe și bunătate toate ființele simțitoare.
76. Luați-vă responsabilitatea de a fi fratele mai mare sau ghidul spiritual al regatului animalelor, plantelor si mineralelor.
77. Cultivați o dorință absolută de „a realiza ascensiunea și eliberarea” și de a putea fi în cel mai înalt serviciu pentru toate ființele simțitoare.
78. Practicați „umilința”. Iisus Christos a spus „dacă cineva te pălmuiește pe un obraz, întoarce-i și celălat obraz.”
79. Binecuvântați persoanele care vă blesteamă.
80. Transmutați o mare parte a energiei sexuale în „Ojas Shakti” (iluminarea minții).
81. Faceți legământ cu nemurirea fizică.
82. Faceți jurământul Bramacharya (puritatea gândurilor, cuvintelor și faptelor).
83. Mâncați după diete vegane (mai multă mâncare naturală și organică).
84. Practicați zilnic și intensiv analiza de sine, introspecția, examinarea interioară,mai ales înainte de a merge la culcare.
85. Fiți un căutător de iubire și nu de vinovație.
86. Păstrați jurnale și tabele cu dezvoltarea spirituală, în același fel în care ați ține contabilitatea bugetului și a taxelor în finanțe.
87. Serviți pe ceilalți dezinteresat, fără a vă gandi la o recompensa.
88. Incantați mantra „OM” cu orice ocazie (n.b. incantați rugăciuni). (Bhagavad Gita spune că acela care invocă mantra OM în momentul morții atinge starea supremă)
89. Faceți legământul de non-violență.
90. Incantați „So Ham” și imaginați-vă cum devine „OM”. Spuneti So Ham (n.b. incantați rugăciuni) în concordanță cu respirația pe parcursul zilei.
91. Practicați negarea gândurilor și afirmatiile. În „Cursul de Miracole” se spune „Negați orice gând care va vine în minte și care nu este de la Dumnezeu.” Imediat după, focalizați-vă atenția pe o imagine/gând pozitiv asemeni lui Christos.
92. Construiți-va antakarana către suflet, monadă și apoi sus către Dumnezeu.
93. Învațați să călătoriti conștient cu sufletul și cultivați abilitatea de visare lucidă.
94. Studiați intens pașii exacți pe care îi aveți de parcurs pentru fiecare nivel al celor șapte inițieri.
95. Controlati și supuneți nivelele inferioare (mirajul, maya, iluzia).
96. Chiar dacă nu ați luat inițierea, practicați ceea ce înseamnă să fiți un Maestru Ascendent și o ființă care a atins realizarea lui Dumnezeu. Acționați ca și când ați realizat deja acest lucru.
97. Decoperiți structura voastră energetică, razele monadei, sufletului, personalității,ale minții, emoțiilor și corpului ca să puteți înțelege mai bine și corect misiunea personală în această viață și conexiunea voastră ashramică.
98. Invocați chakrele voastre superioare pentru ca ele să se ancoreze în chakra voastră coroană.
99. Inlăturați toate „separările” de conștiința la toate nivelele.
100. Fiți „politicos” activ la un anumit nivel ca parte integrantă a practicilor voastre spirituale.
101. Recunoașteti că ființele extraterestre de pe toate planetele din Universul infinit al lui Dumnezeu sunt ca frații și surorile unei familii universale.
102. Onorați și venerați pe Pan și Echipa de Spirite ale Naturii în același mod în care îi onorați și venerați pe Maeștrii Ascendenți și pe Dumnezeu.
103. După ce treceți de a treia inițiere (unirea cu sufletul), începeți să vă polarizați conștiința în monadă (Prezența Eu Sunt), în triada spirituală superioară și în cei trei atomi permanenți superiori. Pe măsura ce evoluăm și înaintăm în procesul de inițiere,ne polarizăm la nivele din ce în ce mai înalte după fiecare inițiere.
104. Curațați-vă toate implanetele extraterestre (Terri Sue poate face acest serviciu si va recomand cu foarte mare încredere să faceți acest lucru ori cu ajutorul ei ori cu ajutorul oricarei alte persoane calificate).
105. Nu uitați niciodată că reprezentați sufletul și monada întrupate în corpul vostru fizic.
106. Trăiți cu integritate absolută supremă deoarece dacă înșelati altă persoană îl înșelati pe Dumnezeu și pe voi înșivă pentru ca toți suntem UNUL.
107. Căutați și găsiți-vă un învățător spiritual sau mai multi învățători spirituali în acest plan sau în planul ascendent sau în ambele. Nu recomand aici un guru, ci mai degrabă un învățător. Intotdeauna va exista cineva deasupra noastră de la care putem învăța și întotdeauna va exista cineva sub noi pe care îl putem servi. Aceasta este adevărata ierarhie spirituală a vieții.
108. Afirmați că vă creați în corpul fizic și activați cele douasprezece helixuri ADN pe care le veți folosi pentru ascensiune.
109. Vizitați locuri sfinte sau locuri cu energii spirituale de pe planetă.
110. Dezvoltați „viziune echilibrată” indiferent de ceea ce vedeți.
111. Practicați jurământul de tăcere pentru anumite părti din zi și controlați-vă vorbirea. În scoala de mistere a lui Pitagora (Kuthumi) din Crotona, discipolii trebuiau să practice tăcerea pentru trei ani înainte de a li se permite inițierea în misterele secrete.Deci cu siguranță puteți practica acest jurământ câte puțin în fiecare zi.
112. Când apar tentații, abateți-vă conștiinta de la ele și întorceți-o înapoi către Dumnezeu. Păcatul nu înseamna să nu aveți nici o tentație, ci să cădeți în tentație.
113. Încetați să vă mai contraziceți. Trebuie să vă întrebați „Îmi doresc iubire sau îmi doresc să câștig?” Nu le puteți avea pe amândouă.
114. Mâncați ușor. Mâncați ca să trăiți, nu trăiți ca să mâncați.
115. Identificați-vă cu Sinele vostru Superior și muriti pentru sinele inferior.Aceasta este calea lui Dumnezeu.
116. Faceți jurăminte și anagajamente spirituale și respectați-le. Aceasta este una dintre cheile de aur care va accelera cel mai rapid ascensiunea voastră. Jurămintele spirituale vă ajută să fiți permanent ancorați, astfel încât conștiinta să fie liberă pentru a lucra pe urmatorul nivel de rafinare și purificare.
117. Dezvoltați concentrația absolută a minții pe un singur punct, concentrația mistică în cucerirea spirituală a ascensiunii și a eliberării și vă veți atinge scopul în termenul stabilit.
118. Dezvoltați calitatea de a fi un „luptător spiritual” curajos în viață. Asta și sunteți, un luptător spiritual care învinge mirajul, maya, iluzia și caută doar Sinele.
119. Petreceti timp în compania oamenilor elevați spiritual (satsang). Mergeți la cursuri și seminarii de evoluție spirituală, citiți cărti spirituale. Mergeți să îi vedeți pe sfinți și înțelepți atunci când vin în orașul vostru. Evitați compania de rău augur și pe oamenii care sunt conduși de egoul inferior. Totuși, când sunteti în compania unor astfel de oameni, faceți-vă protecție psi.
120. Nu risipiți nici măcar un moment de timp sau energie. Moartea este după colț pentru oricine și poate avea loc în orice moment. Nu pierdeți timpul cu lucrurile trecătoare.Se poate compara plăcerea hedonistică cu realitatea realizării lui Dumnezeu?
121. Simplificați-vă viața. Reduceți dorințele și nevoile voastre.
122. Primul gând când vă sculați de dimineață să fie Dumnezeu, iar ultimul gând când mergeți la culcare să fie tot Dumnezeu. Dacă doriți într-adevăr să vă accelerați ascensiunea, lăsați ca Dumnezeu să fie singurul vostru gând pe parcursul întregii zile.
123. Fiți intransigenți în ceea ce privește dieta voastră mentală, emoțională și spirituală.Nu vă pierdeți timpul citind novele proaste, vizionând filme cu violență sau emisiuni TV proaste și violente. Absolut tot ceea ce experimentați crează o amprentă în mintea voastră subconștientă. Viața este prea scurtă și prea prețioasă. Cel mai prețios lucru, bucurați-vă, dar faceți-o în contextul „în serviciul lui Dumnezeu”. Ascensiunea presupune o dedicare totală, 24 de ore din 24, chiar și în timpul somnului.Odată ce dezvoltați aceste obișnuințe de conștiență, veți vedea că nu este ceva greu de realizat. Este chiar amuzant și distractiv pentru că adevărata plăcere este să îl servești pe Dumenzeu.
124. Dăruiti 10% din salariul vostru sau din energia voastră pentru cauze caritabile. Pentru a fi prosperi, trebuie să fim generoși cu ceilalți, astfel încât universul să fie generos cu noi.
125. Pentru tot ce vi se întâmplă în viață spuneți „Nu este voia mea, ci voia Domnului. Mulțumesc pentru lecție.”
126. Rămâneți la același nivel de conștiență, chiar dacă oamenii vă critică sau vă flatează. Dacă cedați într-una dintre cele două extreme, vă reîntoarceți în sistemul egoului negativ, în loc să transcedeți egoul negativ. Nu uitați „după mândrie, vine căderea”.
127. „Cunoașteți-vă Sinele Divin” ceea ce înseamnă să Îl cunoașteti pe Dumnezeu pentru că asta este ceea ce sunteți.
128. Practicile voastre spirituale trebuie să fie constante, graduale, pline de sinceritate,de bun simț și perseverență.
129. Nu folosiți numele lui Dumnezeu în van și renuntați la a înjura.
130. Ștergeți din conștiința voastră egoismul și negativitatea.
131. Stabiliți o rutină spirituală sau un regim care să nu fie pentru voi nici prea ușor, dar nici prea greu și apoi țineți-vă de ele. Aceasta include disciplina fizică, precum exerciții fizice, dieta și așa mai departe, dar și practicile spirituale.
132. Nu uitați că în esență există doar două emoții: iubirea și frica. Nu există gânduri neutre. Toate realitățile provin din una dintre cele două.
133. Evitați să priviți oamenii de sexul opus cu gânduri senzuale. Priviți întâi Sinele Etern și Christic îde a privi latura lor fizică.
134. Cheia este „efortul neîncetat”, indiferent de obstacole. „Caută și vei găsi.”„Bate și ușa ți se va deschide.”
135. Rămâneți ascultător în fața lui Dumnezeu și respectați legile divine. Prin înțelegerea acestora, evităm suferința.
136. Salvarea voastră depinde de voi, nu de Dumnezeu. Dumnezeu v-a dat deja totul. Întrebarea esențială este ce sunteți dispuși să vă oferiți voi înșivă?
137. Fiți pozitivi și optimiști în toate.
138. „Fii nemișcat și cunoaște că Eu sunt Dumnezeu.”
139. Invocați cea de-a douăsprezecea rază aurie, și energiile Mahatma pentru ca acestea sunt cele două energii de cea mai înaltă vibrație care sunt accesibile pe pământ.
140. Lucrați în mod regulat cu echipa de vindecare MAP (Programul de Asistenta Medicală al Maeștrilor Ascendenți) pentru a vă menține sănătatea fizică. (citiți cartea mea „Psihologia Sufletului” pentru mai multe informații)
141. Afirmați în mod regulat că glanda voastră pituitară a încetat producerea hormonului morții și că produce doar hormonul vieții.
142. Zilnic cereți „alinierea axiotonală” așa cum este descrisă în cartea „Cheile lui Enoch” pentru a vă echilibra întregul sistem de meridiane, de câmpuri spirituale și electromagnetice.
143. Invocați zilnic Sinele vostru Ascensionat de dimensiunea a cincea (care a atins deja ascensiunea în realitatea în care nu exista timp și spațiu) pentru a fuziona conștiinta sa cu conștiința și aura voastră.
144. Invocati energiile Mahatma (Mahatma=energia iubirii necondiţionate) zilnic pentru a fuziona și a se amesteca cu energiile și aura voastră de pe Pământ. Aceasta este o metodă sigură de a accelera calea spre ascensiune de cel puțin o mie de ori.
145.Priviți-vă pe voi înșivă ca pe monadă, iar pe învățătorul vostru ca fiind Dumnezeu.Monada și Prezența Eu Sunt nu sunt deasupra voastră. Conștiința ascensiunii înseamnă că voi vă identificați cu monada. Voi sunteți Prezența Eu Sunt pe Pământ.
146. Practicați zilnic meditația și tratamentul ascensiunii prezentat în această carte. Dacă veți face acest lucru pentru cel puțin trei luni, veți vedea transformarea voastră completă.
147. In sesiunile de meditație, invocați racordajul Inimii Galactice și a Ierarhiei Galactice. Acest nivel tocmai a fost adus pe pămant pentru umanitate și vă ajuta cu siguranță să ancorați corpul vostru de lumină la nivel fizic, nu doar la nivel mental,emoțional și spiritual. Doi dintre învățătorii acestui nivel Galactic cu care vă puteti racorda sunt Melchizedek și maestrul Averran. Atingerea nivelului Inimii Galactice vă va ajuta în dezvoltarea abilităților de teleportare, de manifestare instantanee și de comunicare cu limbajul luminii.
Înțelepciune, pace și spor în zidirea cea bună!      Dr. Joshua David Stone

"Afirmațiile pozitive vă schimbă viața și destinul", 18 Ianuarie 2017, N...

CAPITOLUL 79 2017.01.19

joi, 19 ianuarie 2017

Secretele vieții și ale realității

     Iluminarea înseamnă să vezi dincolo de iluziile vieții și să știi ce este cu adevărat realitatea.Atunci când ești iluminat, ai tot ceea ce îți dorești. Asta, pentru că știi adevărul despre tot ceea ce este și știi ce înseamnă cu adevărat să ai ceva.Este o ironie a vieții ca oamenii care caută bunurile materiale și doresc să le aibă înainte de a se gândi la iluminare nu obțin nici una, nici alta, iar aceia care ating mai întâi iluminarea au și reusita materială.
Cei lipsiti de dorinte își realizează toate dorințele
Să fii lipsit de dorință nu înseamnă să nu ai nicio dorință, ci înseamnă să nu fii atașat de nicio dorință. Atașamentul este cauza întregii suferințe. Suferința este o ardere necontrolată a energiei emoționale. Cu cât suferi mai mult, cu atât mai multă suferință atragi.Eliberarea atașamentelor este modalitatea de-a pune capăt tuturor suferințelor Atunci când sunteți atașati, va aflați într-o stare de dorință și de lipsă. Când sunteți detașați, va aflați într-o stare lipsită de dorință. Iluminarea înseamnă să știți motivul pentru care a fi detașați vă ajută să vă realizați dorințele.
              Realitatea fizică este o iluzie creată de conștiență pentru a se redescoperi pe sine. Este o iluzie faptul că nu aveți deja ceea ce vă doriți, pentru că, în realitatea spirituală, aveți deja tot ceea ce vă doriți. Realitatea fizică este un loc în care să manifestați orice rezonează cu voi în realitatea voastră spirituală. Când sunteți atașați, rezonați cu neadevărul spiritual că nu aveți ceea ce vă doriți.Cănd sunteți detașați, rezonați cu adevărul spiritual că aveți deja tot ce vă puteți dori. Vă eliberați fiind detașati din punct de vedere emoțional de alegerile voastre. Mulți oameni nu reușesc să obțină ceea ce își doresc pentru că nu își permit să fie liberi să aibă obiectul dorinței lor.Atunci când vă atașati de alegeri, vă prindeti singuri în capcană. Vă gânditi că ar trebui să funcționeze într-un anumit mod, în loc să vă permiteți să porniți în altă direcție. Detașarea de alegeri vă dă adevărata libertate de-a alege. Sunteți capabili să alegeți din nou în orice moment și sunteți liberi să faceți o altă alegere, dacă asta doriți.
Detașarea de alegeri este secretul flexibilității
    Succesul la bursă este al celor care tranzacționează într-un mod iluminat. Masele sunt atașate emoțional de alegeri și din această cauză pierd bani atunci când se agață de acțiunile care cad, în loc să le vândă. Nu reușesc să le vândă nici atunci când au ajuns la un nivel suficient de ridicat, pentru că sunt atașati de ideea că le vor vedea crescând pentru totdeauna.Tranzacționerii de elită nu sunt atașati de alegeri, ci vând și cumpără liber, într-un mod care le aduce mai mulți bani în loc de pierderi. Să fii liber de atașamente înseamnă să fii liber.
Să aveți relațiile pe care vi le doriți vine tot din iluminare. Ceea ce o femeie dorește cu adevărat este un bărbat iluminat. El este un om care își înțelege trăirea adevărată ca spirit liber. Este liber să se exprime în faa ei și este liber de orice mod în care ea l-ar putea afecta.Să fie detașat este o calitate atractivă care îl face pe barbat să fie de necontrolat de către o femeie. Nefiind definit de factori externi, el devine sigur de sine. Este capabil să iubeasca fără teamă și fără atașamente. Iubirea iluminată înseamnă  să iubești asemeni unui zeu.Cei care sunt iluminați obțin ceea ce își doresc profitând de mișcare și schimbâri, fie ele pozitive, fie negative. Nu mai contează pentru ei dacă acțiunile sunt în creștere sau în scădere. Au strategii pentru a face bani în oricare dintre cele două situații. Nu mai contează pentru ei dacă o anumită persoană îi place sau nu, dacă partenerul lor este sau nu mulțumit de ei. Acești oameni își permit să se bucure de întreaga fericire și de întreaga energie pozitivă pe care le trăiesc, de oriunde și de la oricine ar veni, oricând.
     Manifestarea iluminată a dorințelor voastre înseamnă să obțineți esența a ceea ce vă doriți fără să fiți atașati de forma sau de calea pe care o obțineți. Aceia care sunt atașati de formă sau cale vor suferi din ce în ce mai mult și vor avea din ce în ce mai puțina stimă de sine. In același timp, cei care nu sunt atașati vor putea să se bucure de din ce în ce mai multe lucruri care le fac plăcere în viața și vor avea din ce în ce mai mult respect de sine.Cei care au mai mult respect de sine sunt mai capabili să aiba succes și relațiile pe care și le doresc în comparație cu ceilalți.Libertatea de atașamente este și motivul pentru care cei bogați devin și mai bogați, iar cei fericiți devin și mai fericiți, în timp ce săracii devin și mai saraci și cei nefericiti devin din ce în ce mai nefericiți. 
A avea vine din a fi. Când sunteți detașati, rezonați cu a avea. Când sunteți atașați, rezonați cu a nu avea.
Din acest motiv s-a spus dintotdeauna că poti avea ceea ce îți dorești doar atunci când nu îți mai dorești acel lucru. Nu înseamnă să nu ți-l dorești, ci să nu te mai afli în starea de-a dori.Tot ceea ce ne dorim este pace și binecuvântare. Credem că, atunci când vom avea toate bunurile pe care ni le dorim, vom avea pace și binecuvântare. Dar gândim asta pentru că nu știm, de fapt, ce înseamnă pacea și binecuvantarea. In realitate, pacea și binecuvantarea ne aduc orice altceva avem nevoie în viață.Pacea reprezintă transcendența totală. Binecuvântarea este o fericire fără cusur. Atunci când transcedem toate iluziile lumii materiale ne aflâm într-o stare de pace în care putem manifesta tot ceea ce ne dorim. Atunci când nu avem atașamente, avem o fericire pe care nu o putem pierde.
Iluminarea este cheia universală. Cei neiluminați pot întreba ce are de-a face iluminarea cu banii sau cu găsirea partenerului ideal. Răspunsul este că are absolut totul de-a face. Atunci când esti iluminat realizezi că nu este vorba despre a avea un lucru sau altul, ci despre a ști ce este realitatea și cine ești tu cu adevărat. Apoi, din spațiul cunoașterii și al ființei, sunteți liberi să creați orice vă doriți.Sunteți liberi să vă jucați cu iluziile fără a fi prinși în capcana lor, pentru că, până la urmă, chiar asta este – un joc! 

de Enoch Tan,autor al cărtii „Secretele vieții și ale realității”


Jocul vieţii – FLORENCE SCOVEL SHINN

      Cea mai mare parte a oamenilor consideră viaţa o luptă, ori VIAŢA nu ESTE o luptă, ci UN JOC! Este un joc în care nu poţi câştiga, dacă nu cunoşti Legea Spirituală. Vechiul şi Noul Testament dau o minunată clarificare a regulilor acestui joc. Iisus Hristos a numit acest joc A DĂRUI şi A PRIMI.
‘Tot ceea ce un om seamănă, va culege’, ceea ce înseamnă că ceea ce un om dă prin cuvînt sau prin acţiune îi va fi REDAT; ceea ce da, va reprimi. Dacă seamănă ură, va primi ură; dacă iubeste, va fi şi el iubit; dacă critică, va fi criticat; dacă minte, va fi minţit; dacă trisează, va fi jefuit. Ni se spune de asemeni că imaginaţia joaca un rol primordial în jocul vieţii.
‘Ai grijă de inima (sau de imaginaţie) mai mult decat de orice altceva, căci din ea provine sursa vieţii.’ (Cartea proverbelor: 4; 23).
Ceea ce înseamnă că ceea ce omul îşi imaginează se va exterioriza, mai devreme sau mai târziu, în afacerile sale. Eu cunosc pe cineva care se temea de o anumită boală. Era o boală foarte rară şi necontagioasă, dar el şi-o reprezenta fără încetare şi citea articole despre ea, aşa încât, într-o bună zi, ea se manifestă în corpul său şi muri, victimă a imaginaţiei sale dereglate.
Deci ne dăm seama ca, pentru a juca cu succes Jocul Vieţii, trebuie să ne dirijăm bine imaginaţia. Acela a cărui imaginaţie a fost antrenată pentru a-şi reprezenta doar binele, atrage în viaţa sa ‘toate dorinţele juste ale inimii sale’ – sănatatea, bogăţia, dragostea, prietenii, perfectă expresie de sine şi realizarea celui mai înalt ideal.
Imaginaţia a fost numita ‘Foarfecele Spiritului’, şi, într-adevăr, ea decupează, decupează fără încetare, zi dupa zi, imaginile pe care omul le formează, mai devreme sau mai târziu, şi în acest fel el întâlneşte, în planul exterior, propriile sale creaţii. Pentru a-şi forma în mod convenabil imaginaţia, omul trebuie să cunoască natura operaţiilor care au loc în interiorul său. Grecii spuneau: ‘CUNOAŞTE-TE PE TINE ÎNSUŢI !’.
Spiritul cuprinde trei planuri: subconştientul, conştientul şi Supraconştientul.
      Subconştientul nu este decât puterea fără direcţie. El se aseamănă cu vaporii sau electricitatea şi îndeplineşte ceea ce i se comandă; el nu are putere intrinsecă. Tot ceea ce omul resimte profund sau îşi imaginează în mod clar este imprimat în subconştient şi se manifestă în cele mai mici detalii.
De exemplu, o doamnă pe care o cunosc, se juca în copilărie de-a ‘văduva’. Se îmbrăca în negru, cu un voal lung şi cei din jur o găseau caraghioasă şi amuzantă. La maturitate se căsători cu un om pe care îl iubea profund. Puţin dupa nuntă, el muri şi ea purta un voal lung de doliu, ani îndelungaţi. Subconştientul său, impresionat de imaginea pe care ea şi-o formase, o exterioriză la timpul respectiv, fără a ţine seama de durerea ei.
     Conştientul a fost numit mentalul muritor sau carnal. Este mentalul inferior uman care vede viaţa aşa cum este. El vede moartea, dezastrele, bolile, săracia şi limitările de tot felul, şi imprimă toate acestea în subconştient (suflet).
Supraconştientul este Spiritul Divin care se află în fiecare om; este planul ideilor perfecte. Aici se află ‘modelul perfect’ de care vorbea Platon, Planul Divin. Pentru că există un plan divin pentru fiecare.
‘Există un loc pe care trebuie să-l ocupi tu şi pe care nimeni altcineva nu-l poate ocupa; tu ai o sarcină de îndeplinit, pe care nimeni altcineva nu o poate îndeplini!’
Există o imagine perfectă în Supraconştient. Această imagine se proiectează câteodată că un fulger în conştient şi pare un ideal de neatins, ceva prea frumos pentru a fi adevărat.
În realitate, acesta este destinul adevărat (destinaţia) omului, proiectat de Spiritul Infinit Care Se află în el însuşi. Mulţi oameni ignoră adevăratul lor destin şi forţează alte lucruri, situaţii care nu le aparţin şi care le-ar aduce doar eşecul şi nemulţumirea dacă ar reuşi să le obţină.
Iisus Hristos a afirmat că cuvintele noastre joaca un rol capital în Jocul Vieţii. ‘Prin cuvintele tale te vei salva, prin cuvintele tale te vei condamna.’ Mulţi oameni au fost cauza dezastrului din viaţa lor, pronunţând cuvinte nesăbuite. 
Subconştientul nu are sensul umorului, iar oamenii îşi provoacă deseori nenorocirile prin glumele lor.
Iată încă un exemplu: O persoană care avea o avere frumoasă, glumea mereu spunând că ‘se pregăteşte să intre în ospiciu’. În doar câţiva ani ea fu aproape ruinată, imprimînd în subconştientul său imaginea mediocrităţii şi a sărăciei.
Din fericire, Legea este cu două tăişuri, şi o situaţie nefericită poate fi transformată într-o situaţie avantajoasă.
O consultanta veni la mine, într-o zi caldă de vară pentru a-mi cere un ‘tratament’ (în metafizica ‘a trata’ înseamnă a se supune actiunii rugaciunii) pentru prosperitate. Ea era epuizată, abătută, descurajată şi îmi spuse că nu mai avea decât 8 dolari. Eu i-am răspuns: ‘Este perfect, noi îi vom binecuvânta şi îi vom multiplica aşa, cum Iisus Hristos a înmulţit pâinile şi peştii’, căci El ne-a învăţat că orice om are puterea de a binecuvânta şi de a înmulţi, de a vindeca şi de a prospera. ‘                                                                                     – Şi, dupa aceea, ce trebuie să fac?’‘                                       – Urmează-ţi intuiţia! Te atrage ceva, sau un loc anume?’
Intuiţia vine din interior – înseamnă a vedea din interior, adică a fi învăţat din interior. Intuiţia este ghidul infailibil al omului
Această doamnă reflectă: ‘Nu stiu – mi se pare că ar trebui să merg la familia mea, am exact atâţia bani cat costă drumul cu autocarul.’ Familia sa se găsea într-un oraş îndepărtat şi nu era bogată; raţiunea, intelectul păreau să spună: ‘Rămâi la New York, găseşte de lucru şi câştigă bani.’ Dar eu i-am spus: ‘Du-te acasă – nu ignora intuiţia!’, şi am pronunţat pentru ea cuvîntul următor: ‘Spirit Infinit, deschide calea spre marea abundenţă pentru doamna X…; ea să-şi atragă în mod irezistibil tot ce îi aparţine prin drept Divin.’ Şi i-am recomandat să repete aceasta fără încetare. Ea plecă imediat. Câteva zile mai târziu, făcând această vizită, ea reîntâlni pe o veche prietenă a familiei. Prin intermediul acesteia, ea primi mai multe mii de dolari într-un mod miraculos. De atunci, ea mi-a spus adeseori: ‘Povestiţi tuturor despre doamna care a venit să vă vadă doar cu 8 dolari în buzunar şi cu o intuiţie!’.                                                                Abundenţa există întotdeauna în calea ta; dar ea nu se poate manifesta decât prin dorinţă, credinţă sau cuvîntul spus.
Iisus Hristos a indicat clar că omul trebuie să facă primul pas.
‘Cereţi şi veţi primi, căutaţi şi veţi găsi, bateţi şi vi se va deschide!’. (Matei 7;7)
Şi în Sfînta Scriptura citim: ‘În ceea ce priveşte lucrarea mâinilor Mele, comandă-Mi!’.
Spiritul Infinit, adică Dumnezeu, este întotdeauna gata să îndeplinească dorinţele mai mari sau mai mici ale oamenilor. Orice dorinţă exprimată sau neexprimată este o cerere. Suntem adesea uimiţi cînd o dorinţă ne este brusc îndeplinită.                                                                                     Într-un an, înainte de Paşti, văzând trandafiri frumoşi în vitrinele florăriilor, mi-am dorit să primesc unul şi, timp de o clipă, l-am vazut în minte, depus la uşa mea. În ziua de Paşti, îmi sosi un trandafir superb. A doua zi îi mulţumii prietenei care mi-l oferise, spunându-i că era exact ceea ce-mi doream. Ea exclama: ‘Dar nu ţi-am trimis trandafiri, ţi-am trimis crini!’ Florarul confundase comanda ei cu alta, şi-mi adusese trandafirul numai pentru că eu pusesem în acţiune legea, şi pentru că trebuia să primesc un trandafir.
Nimic nu se interpune între om, cel mai înalt ideal al lui şi fiecare dorinţă a inimii sale; doar îndoiala sau teamă.
CÂND OMUL ŞTIE SĂ DOREASCĂ CU CURAJ, TOATE DORINŢELE SALE SE REALIZEAZĂ IMEDIAT.
     Singurul duşman al omului e teama (de sărăcie, de eşec, de boală, de pierderi), adică orice sentiment de nesiguranţă pe orice plan.
Iisus Hristos a spus: ‘De ce ţi-e teamă, om cu credinţa slaba?’ (Matei, 8:26) Vedem deci, că trebuie să înlocuim teama cu credinţa, căci teama nu este decât credinţa inversată: este credinţa în rău în loc de credinţa în bine.
Scopul ‘Jocului Vieţii’ este de a vedea clar Binele şi de a sterge din minte toate imaginile răului. Aceasta se obţine imprimînd în subconştient realizarea Binelui.                                Un om strălucit, care reuşise exceptional, îmi povesti că ştersese brusc orice teamă din conştiinţa sa pentru că citise într-o zi un anunt cu litere mari conceput astfel: ‘De ce va neliniştiţi? Aceasta nu se va întampla, probabil, niciodată.’ Aceste cuvinte frapara în mod absolut subconştientul; el are acum convingerea ferma că numai Binele va intra în viaţa lui şi, în consecinta, numai Binele se va manifesta. Fiecare cuvînt se gravează în subconştient şi se realizează în detalii surprinzătoare. Este exact că pentru un cântăret, a cărui voce se înregistrează pe disc. Dacă tuşeşte sau ezită, discul înregistrează tot. Să spargem, deci, vechiul disc al subconştientului, discurile vieţii noastre pe care nu vrem să le păstrăm şi să facem altele mai noi şi mai frumoase!
Spune-ţi cu voce tare, cu putere şi convingere, aceste cuvinte: ‘Sparg şi demolez (prin cuvîntul meu) tot ceea ce (în subconştientul meu) este fals. Toate acestea se întorc în neant, căci toate aceste gînduri false au ieşit din imaginaţie. Acum eu gravez noi discuri prin puterea lui Hristos, care este în mine. Acestea sunt: ‘sănatatea, bogăţia, dragostea, şi expresia perfectă a Fiinţei mele.’ Iată cvadratura vieţii, jocul complet.        
                                                                                        fragment Jocul vieţii – FLORENCE SCOVEL SHINN

Scapă de frică




Ce este frica si de unde provine: 
Cauza fricii este ascunsa undeva in mintea ta. Frica apare atunci cand mintea incepe sa creeze scenarii negative. Atunci cand nu cunosc ce urmeaza am nevoie sa umplu spatiul mental cu ceva si incep sa creez propriul scenariu. Daca scenariul este pozitiv, foarte bine. Dar daca scenariul este negativ si anticipez ca o sa am de pierdut, atunci apare o emotie pe care o numesti frica.
Exista 5 frici importante si puternice:
frica de anihilare, de disparitie, de moarte: 
Aceasta frica nu apare la persoanele care stiu sa isi opreasca mintea si sa intre in stare de meditatie. Teama de anihilare si moarte apare atata timp cat omul crede ca daca nu gandeste, este anulat. Aceasta teama este frecventa in societatea noastra pentru ca filozofia de viata a noastra este bazata pe principiul “Gandesc, deci exist!” Daca ajung sa cred ca este adevarat principiul “gandesc, deci exist” inseamna ca si opusul lui este la fel de adevarat “nu gandesc, nu exist”. In subconstientul nostru s-au creat aceste legaturi si explicatii la care nici macar nu ne gandim constient, rational. Asa ca apare aceasta teama de a sta in liniste, noi cu gandurile noastre si de a medita. Culmea, chiar meditatia, oprirea gandurilor, este solutia pentru aceasta teama. Pentru ca atunci cand ajungi sa iti opresti gandurile si inca observi ca existi, dar pe alt nivel, iti dispare teama ca tu esti limitat la gandurile tale. In meditatie, observi foarte bine ca si dupa ce nu gandesti, tu inca existi, ba chiar te simti mult mai viu si mai prezent.
frica de mutilare: 
Aceasta frica de a pierde o parte a corpului, sau o functie a corpului poate sa duca la teama de orice boala. Fobiile de animale, de inaltime, etc. pot sa fie provocate de aceasta frica profunda. Eu am inca o usoara fobie de inaltimi si cand am analizat bine aceasta fobie mi-am dat seama ca imi era teama ca nu cumva sa raman invalid daca cad de pe ceva inalt. Nu are legatura cu teama de moarte, pentru ca nu am nici o teama in avion, ba chiar imi place la nebunie sa zbor si nici nu ma gandesc ca as putea sa cad cu avionul. Daca as cadea cu avionul stiu ca as muri, dar nu de asta imi e teama ci imi e teama daca as cadea de pe o scara inalta si mi-as rupe ceva. Cui ii e teama de zborul cu avionul se confrunta cu teama de moarte si nu cu teama de mutilare. 
frica de pierdere a libertatii/autonomiei: 
Aceasta frica are legatura cu nevoia ta de libertate. Daca esti paralizat, inchis, legat, controlat te simti rau si tu stii asta. Asa ca simti teama de orice ar putea sa conduca la o pierdere de libertate. In plan psihic aceasta este teama de spatii inchise, claustrofobia dar se poate extinde si la relatii de cuplu. In cuplu unul din parteneri poate sa aiba teama ca celalalt il lipseste de libertate, asa ca o sa fuga. Teama asta are legatura si cu faptul ca esti dependent de ceilalti, ca nu poti sa te descurci singur, din punct de vedere fizic sau emotional. Oricare din aceste frici daca este puternica, iti va dicta modul tau de gandire si de comportament in viata.
frica de abandon/separare: 
Teama de abandon este de fapt data tot de lipsa de incredere in tine. Te simti bun de a fi abandonat atunci cand nu crezi ca ai valoare suficient de mare in ochii unui om. Te consideri neinsemnat, asa ca poate oricand sa te paraseasca pentru ca tu “nu esti bun de nimic”. Oamenii care au scapat de teama de abandon sunt acei oameni care stiu ca au ceva suficient de valoros incat nimeni nu vrea sa ii paraseasca. Cea mai proasta pedeapsa posibila data unui copil este sa ii spui “nu te mai iubesc”. Copilul nu sta sa isi constientizeze propria valoare, propriul statut, asa ca el chiar se simte lipsit de valoare cand parintele ii spune (chiar si in gluma) ca nu il mai iubeste.
Copilul considera ca nu are nimic valoros incat sa merite iubirea. Apoi creste si devine adult si incepe sa ceara de la partenerii de cuplu tot timpul dovezi de iubire, ca sa simta si el ca conteaza, ca e valoros, ca nu face degeaba umbra pamantului. Cu aceasta frica e un pic mai complicat pentru ca nu iti dai seama exact ce anume provoaca frica. Apare o anxietate, o senzatie fizica de disconfort, dar parca nu are o cauza clara. Asa ca pentru a lucra cu aceasta frica e nevoie sa iti analizezi bine modul in care te vezi tu pe tine.
frica de umilire.
Aceasta e una din fricile ce le invatam de mici, cand ne e jena de ce am facut, cand suntem dezaprobati. Nu are legatura cu teama de abandon, ci cu faptul ca ne simtim rau pentru o greseala, dar stim ca putem sa o indreptam. E teama de rusine, teama ca esti prins facand ceva ce nu ai voie sa faci. Cea mai buna metoda ca sa scapi de teama asta am gasit-o in cartea “Cele patru legaminte” a lui Don Miguel Ruiz. Explica acolo ca cea mai buna metoda este sa te porti in asa fel incat niciodata sa nu iti fie rusine de nimic din ceea ce faci sau gandesti. Ego-ul tau nu vrea sa fie umilit, asa ca daca ceva te jigneste de fapt aduce atingere acestui ego. E ca si cand il ataca ceva. Frica de moarte are legatura cu corpul fizic, frica de umilire e la polul opus si are legatura cu psihologia ta.
Cum scapi de frica: 2 reguli 
Cel mai important este sa intelegi cum functioneaza emotia pe care o numesti frica. De fapt sa intelegi cum functioneaza emotiile in general. Am tot citit despre frica si cand gaseam cate ceva super util imi notam. Asa am ajuns sa scot in evidenta niste reguli care te ajuta sa scapi rapid de orice frica.
Regula 1: atunci cand te concentrezi pe o emotie, ea se amplifica (efectul de lupa sau microscop) Cum te ajuta aceasta regula? Pai daca intelegi ca in mintea ta nu pot coexista doua emotii in acelasi timp, poti sa previi existenta fricii. Frica ta apare pentru ca te gandesti la ceva anume, de obicei iti faci un scenariu despre cat de rau o sa fie in viitorul apropiat sau indepartat. Frica e decisa nu de situatia din viata ta ci de scenariul din mintea ta. Scenariile din mintea noastra se hranesc din atentia noastra. Daca ii dai atentie unui gand, el creste si prea controlul asupra mintii tale. Cu cat esti mai concentrat pe o idee, pe un gand, pe un scenariu, acel scenariu devine singurul care are loc in mintea ta. Cand vrei sa schimbi scenariul si nu poti, esti pe pilot automat. Adica ti-a devenit automatism mental. E ca si cand mintea ta a devenit obisnuita asa de mult sa gandeasca acele imagini, cuvinte, idei incat nu mai poate sa se desprinda de ele.
Ce ai de facut in situatia asta este sa iti umpli mintea cu alt scenariu. La inceput o sa fie ca si cand ai o galeata plina cu apa. Daca torni acolo alta apa, o sa dea pe dinafara. O sa apara o tensiune cand incerci sa aduci alt scenariu in mintea ta, dar nu conteaza. Macar acum stii ca e normal. La inceput orice scenariu din mintea ta este adus la vointa, va trebui sa faci constient. Sa iti aduci prin vointa si imaginatie in minte ganduri pozitive, frumoase, lucruri care te relaxeaza si te fac sa te simti bine. Normal ca e greu la inceput, pentru ca deja mintea e plina, galeata ta e plina. Acum daca aduci ceva in plus, mintea se revolta. Dar daca continui sa aduci apa curata, apa murdara din galeata devine din ce in ce mai diluata, pana cand nu mai ramane nimic murdar. Atunci deja ai mintea plina de un scenariu ales de tine, unul pozitiv, care iti va da emotii pozitive. Iar frica nu mai scenarii care sa o sustina, asa ca dispare.
Regula 2: mintea si corpul sunt interdependente.Cand in minte apare frica, atunci apare si o secretie de hormoni si substante chimice care produc modificari in corp:
– iti contracta muschii sau ii relaxeaza prea tare
– iti dilata pupilele (ca sa vezi mai bine)
– iti creste presiunea sangelui si pulsul
– apare transpiratia intensa
Cand in minte apare un anume gand (de frica), corpul reactioneaza. Dar si cand corpul reactioneaza, in minte apar anumite ganduri. Este un sistem interconectat. Corpul schimba mintea, iar mintea schimba corpul. Asta e perfect. Pentru ca daca vreau sa scap de frica e suficient sa tin bine minte cum e corpul meu cand sunt super relaxat. 
Metoda dupa care m-am folosit de aceasta regula e simpla si ti-o descriu mai jos:
1) observa-ti corpul intr-un moment de completa relaxare. Observa cum ai muschii de relaxati, observa respiratia, observa cum te misti, cum stai, etc.
2) cand esti intr-o situatie care iti provoaca teama, pur si simplu aminteste-ti si ia exact pozitia corpului, ritmul respiratiei, viteza de miscare, tensiunea din muschi, etc. de la momentul de relaxare
Stiu din experienta ca la inceput pare si absurd si imposibil. Dar dupa ce faci de 3-4 ori, o sa vezi ce simplu iti este. Eu la inceput am facut tehnica asta cam sceptic. Dar mi-am dat seama ca functioneaza. Iti explic cum functioneaza. Cand esti intr-o situatie de teama, mintea ii spune corpului cum sa stea cand e pericol, cum sa respire, cum sa tensioneze muschii, etc. Daca tu vii constient si iti relaxezi corpul, incetinesti respiratia, iti schimbi pozitia corpului, atunci mintea primeste doua mesaje contradictorii:
1) un mesaj de la situatia in care te afli si care zice “Pericol” si mintea creaza frica
2) un alt mesaj opus, de la corpul tau relaxat, care ii spune mintii “Calm” si mintea creaza relaxare
Fiind doua mesaje opuse, ele se anuleaza reciproc. Daca exersezi de cateva ori, o sa vezi ce rapid are loc aceasta anulare a emotiilor de teama.
Metoda psihologica usoara pt. a scapa de teama:
Iti dau mai jos si o metoda strict psihologica pentru a scapa rapid de o situatie de care iti este teama. Ai grija, dupa ce faci aceasta metoda, o sa simti ca se schimba multe lucruri pe care pana acum nu puteai sa le faci. Dupa ce dispare teama, de fapt dispar multe din obstacolele care te-au tinut pe loc. Citeste si aplica aceasta metoda si apoi sa imi spui cum a fost!
Exercitiu pentru eliminarea fricii:
1) am gasit in amintirile locul in care ma simt cel mai in siguranta. Pur si simplu e o convingere de-a mea ca acolo nu mi se poate intampla nimic negativ.
2) apoi, cu ochii inchisi m-am vazut in acel loc si am stat asa pana cand am simtit ca incepe iar starea de calm si siguranta maxima.
3) apoi mi-am imaginat ca tot acel spatiu de siguranta se contracta si se micsoreaza in jurul meu pana cand devine cat un punct in inima mea dar eu simt in continuare in corp aceea senzatie de siguranta si confort.
4) cu aceeasta stare de siguranta si confort in minte, am inceput sa imi imaginez acum ca sunt in situatia care imi dadea teama. Dar de data asta in mine era si toata puterea emotionala pozitiva data de siguranta si confort.  
Montesquieu spunea ca lucrurile cele mai evidente sunt acelea care se lasa cel mai greu definite. In cazul de fata, toata lumea stie ce este frica, toti am simtit-o si totusi ne este foarte greu sa dam o definitie precisa, (de fapt aceasta este o parte esentiala a problemei: e greu sa infrunti ceva ce nu cunosti cu precizie). Sa facem o mica analiza pentru a incerca sa ne clarificam ideile.
In primul rand este usor de verificat faptul ca exista cel putin trei nivele, trei „paliere” ale fricii.
La primul nivel intalnim temerile comune, legate de o problema specifica; frica de a vorbi in public, frica de boli sau de accidente, frica de a fi agresat etc. Fiecare dintre noi are temeri specifice, care sunt de obicei legate de experienta personala. Daca le vom analiza cu rabdare vom constata insa ca in ciuda varietatii lor, aceste temeri pot fi clasificate in cateva „categorii” mai importante.
Astfel ajungem la temerile de nivelul doi care, despartindu-se de specificul anumitor situatii, devin legate de o anumita stare sufleteasca. La acest nivel „locuiesc’ printre altele: frica refuzului, falimentului, dezaprobarii singuratatii, s.a.m.d.
Evident, aceste temeri de nivelul doi tind sa aiba un caracter integrator, cuprinzand diferite situatii cu care ne intalnim cotidian. Refuzul, de exemplu, este refuz independent de forma prin care se manifesta sau este exprimat, si confruntarea cu acesta poate induce conditionari care ne vor influenta perioade lungi din viata.
Varful „piramidei” fricii, frica de „nivelul III” este, oricat de ciudat ni s-ar parea, reprezentat de o unica angoasa: teama ca nu vom reusi – frica de esec, de a nu face fata.
Sunteti surprinsi? Reflectati cu atentie si o sa descoperiti ca la baza fiecarei temeri se afla convingerea ca nu vom fi in stare sa infruntam ceea ce realitatea ne pune in fata.
Cu alte cuvinte, frica nu exista „in sine” ci numai in legatura cu o anumita situatie. In plus, nu se raporteaza la momentul prezent ci numai la viitor (viitor in sens de 10 minute sau de 10 ani, nu conteaza). Cand ceva de care ne era teama se intampla intr-adevar noi nu ne mai luptam cu teama ci chiar cu problema pe care trebuie sa o rezolvam, ceea ce este cu totul altceva.
Frica este deci o imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil a surveni in viitor, imagine formata plecand de la ideea ca in momentul in care acel eveniment se va intampla, nu vom fi capabili sa facem fata.
Sa intram putin in amanunte:
– frica de somaj se bazeaza pe imaginea mentala conform careia daca mi-as pierde servciul nu as fi in stare sa infrunt situatia;
– frica de boli se bazeaza pe imaginea conform careia daca as fi bolnav nu as sti cum sa ma descurc;
– frica de singuratate se bazeaza pe imaginea conform careia daca as ramane singur nu as sti ce sa fac.
Merita deci sa ne intrebam: daca am sti cum pot fi infruntate aceste probleme, de ce ne-ar mai fi frica? Raspunsul este evident: de nimic.

Prin urmare frica nu este altceva decat convingerea noastra ca suntem lipsiti de raspunsuri eficace la o anumita problema, o anumita situatie cu care inca nu suntem confruntati. Sa incercam in continuare sa descoperim si alte laturi ale acestui adevar.
In primul rand trebuie sa evitam caderea in echivoc: v-ati gandit probabil daca nu ar fi bine sa gasim un sistem prin care sa putem scapa de frica odata pentru totdeauna.
Eroare: in afara faptului ca frica este un sentiment natural si sanatos care ne obliga sa punem atentie in ceea ce facem si prin aceasta ne permite autoprotectia, trebuie sa admitem cateva principii:
Atat timp cat suntem capabili a ne dezvolta, frica va fi mereu prezenta.
Unicul sistem de a anula sentimentul de frica este sa ne obligam a ne misca numai in domenii pe care deja le cunoastem, ceea ce este echivalent cu a ne autocondamna la „moarte” intelectuala si spirituala. Independent de experienta si capacitatile pe care le deprindem, de fiecare data cand vrem sa infruntam un domeniu care pentru noi este necunoscut, o sa simtim frica. Numai atunci cand domeniul respectiv devine parte a experientei noastre, frica specifica va disparea.
Aceasta ne conduce catre un al doilea principiu.
Actiunea este o conditie neaparat necesara pentru anularea fricii. Aceasta este calea prin care ne putem asigura dezvoltarea personala. Orice om pe care il invidiati pentru curajul, v-ar putea confirma faptul ca s-a confruntat cu frica, dar a ales sa o infrunte actionand.
Astfel ajungem la cel de-al treilea principiu.
A infrunta o situatie de care ne este teama este mult mai putin inspaimantator decat a trai cu o frica ascunsa care ne poate „dinamita” increderea in propriile noastre forte. Cu cat limitam mai mult existenta noastra pentru a „evita temerile” cu atat mai mult scade respectul fata de propria persoana. Este vorba de exemplul clasic al strutului care isi ascunde capul in nisip.
Ironia sortii consta in faptul ca refuzand sa infruntam o anumita problema, evitam sa ne expunem unui stres, unui consum nervos mult mai mare decat cel pe care I-ar pretinde actiunea concreta…
Concluzie
Acum cateva saptamani am gasit pe Internet o stire care mi-a atras atentia: intr-o suburbie a Los Angeles-ului exista un club de persoane bolnave de SIDA care constientizand ca sunt de fapt condamnate la moarte, au inteles ca nu mai au nimic de pierdut si in consecinta, se dedica unor activitati pe care „inainte” nu ar fi indraznit niciodata sa le desfasoare: parasutisrn, alpinism, curse auto, etc.
Aceasta m-a determinat sa ma gandesc la faptul ca, in fond, fiecare dintre noi (fie ca ne place sau nu gandul acesta), suntem „condamnati la moarte”. Mi s-a parut interesant si extrem de emotionant faptul ca abia in momentul in care constientizam inevitabilitatea mortii avem cele mai mari sanse de a trai o viata mai intensa si incarcata de semnificatii, distrugand limitele pe care temerile noastre ni le-au creat.
Mi-a venit in minte un vechi sfat al samurailor: „Atunci cand esti in lupta, aminteste-ti ca oricum vei muri”
Ce am vrut sa spun de fapt in aceste randuri? Frica este, pana la un punct, un sentiment sanatos care ne determina sa privim cu seriozitate consecintele actiunilor noastre, dar se poate transforma foarte usor intr-o capcana care ne va limita existenta impiedicandu-ne inaintarea catre obiectivele vizate si consumandu-ne inutil energia intr-o „lupta cu fantasmele”.
Daca vom reusi sa acceptam faptul ca unicul lucru in fata caruia suntem lipsiti de putere este moartea, ne va fi mult mai usor sa intelegem ca de fapt suntem in stare sa facem fata la orice ni se poate intampla.

Un vechi proverb spune: „Nu-i da, Doamne, romanului cate poate sa indure!” Cred ca aceste cuvinte pot fi interpretate si altfel decat intr-o cheie fatalista.
Ce-ar fi ca din cand in cand sa ne punem intrebarea: ce castig daca in loc de a o infrunta aleg sa imi „conserv” frica?
Raspunsul ii puteti afla ACTIONAND!
Cum să treci peste anxietate în 5 pași
Există falsa impresie că starea de anxietate este (ca) o boală – că ea apare când vrea. Dar de fapt un om intră într-o stare de anxietate când are anumite gânduri sau când este pus în anumite situații, nicidecum pur și simplu aleatoriu.
Pe scurt: atunci când un om este pus într-o anumită situație care-l poate speria (trebuie să vorbească în public), el primește o “doză” de adrenalină – menită să-l ajute. Dacă omul se sperie de efectele adrenalinei în loc să meargă mai departe cu acțiunea pe care trebuie s-o facă (se sperie de faptul că-i bate inima mai des și mai puternic, se sperie de faptul că tremură etc.), el poate intra într-o stare de panică – iar asta o să-i dea impresia că nu mai poate respira.
Și, iată, așa se ajunge la o stare extremă de anxietate. Pornind doar de la niște gânduri și lipsă de experiență.
Există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a nu intra într-o stare de anxietate sau pentru a ieși dintr-o asemenea stare:
1. În primul rând trebuie să identifici factorii ce te duc la anxietate.
Vorbitul în public e un factor? Vorbitul cu persoane noi? Vorbitul cu șefi sau cu persoane autoritare?
Când eram mic simțeam că nu pot să vorbesc cu profesorii căci mi se blocau cuvintele în gât. Ulterior am pățit asta cu polițiștii. Am învățat mai apoi cum să trec peste aceste situații.
2. O “metodă” simplă de a trece peste aceste “cuvinte blocate în gât” este … exercițiul.
Anxietatea, de multe ori, vine din frică. Iar cea mai “sănătoasă” metodă de a scăpa de o frică este să o înfrunți. Cu cât mai des, cu atât mai bine.
Deci: identifică ce-ți dă o stare de anxietate și apoi pune-te, într-un mod voit, în acele situații.
3. Încearcă să te controlezi – observă dialogul interior și controlează-ți gândurile.
Gândurile noastre duc la acțiuni. Dacă putem modifica “rădăcina” unor acțiuni nedorite, totul s-ar rezolva mai ușor.
În loc de gânduri legate de eșec, ar fi o idee bună să avem gânduri legate de succes.
În loc de: “Sper să nu mă fac de râs.” este mult mai bine să gândesc: “Sper să fiu foarte aplaudat.”
Gândurile pot fi luate ca un joc. La început e puțin mai greu să-ți modifici gândurile, dar cu timpul devine banal.
Ideea este să nu te concentrezi pe ceea ce te-ar putea face să clachezi, ci pe ceea ce te-ar putea ajuta.
Ține minte că toată anxietatea ta pornește de la gândurile tale, nu vine de la sine.
4. Imaginează-ți diverse scenarii și pune pe hârtie modul în care ai vrea să reacționezi.
Fă-ți un fel de mic manifest despre cum vrei să fii atunci când ești pus sau te pui în anumite situații.
Pregătește-te mental pentru acele momente.
A fost dovedit că sportivii se pot antrena chiar și atunci când doar privesc alți sportivi antrenându-se. Se pregătesc mental.
Asta putem face și noi când știm că urmează să trecem prin anumite momente.
 5. Acceptă adrenalina – ea este acolo ca să te ajute.
Corpul îti oferă adrenalină pentru a te ajuta, nu pentru a te pune în pericol.
Adrenalina este un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală în cazuri de stress. Ajunsă în sânge ea determină creșterea frecvenței cardiace, a presiunii sanguine, dilatarea bronhiilor și pregătirea organismului pentru o producere masivă de energie.
De adrenalină trebuie să ne bucurăm și să ne folosim. Când o simțim în corp, atunci trebie să tragem mai tare ca niciodată, nicidecum să ne blocăm.
3 lucruri care m-au ajutat sa scap de neincredere si temeri si sa actionez:
1. Frica e doar in mintea mea
Creierul are rolul sa te apere, instinctual de supravietuire isi face bine treaba si de fiecare data cand vrem sa facem ceva nou, mintea ne stransmite semnale de alarma.
Insa nu inseamna ca semnalele de alarma sunt adevarate. E ca si cum ai pune o tigara langa o alarma pentru fum si in secunda urmatoare se declanseaza. De fapt, nu e nici un incendiu.90% din lucrurile de care ne e frica nu se intampla niciodata.
De multe ori imi era frica sa fac ceva, credeam ca e foarte greu. Pana cand l-am facut si am vazut ca nu era atat de greu pe cat credea si de fiecare data cand imi este frica sa fac ceva, fac o lista mentale cu toate situatiile asemanatoare care mi-au dovedit ca frica este doar in mintea mea.

2. Metoda celui mai rau scenariu

O metoda buna da sa scapi de teama e metoda celui mai rau scenariu. Care e cel mai rau scenariu posibil? Care e cel mai rau lucru care s-ar putea intampla? Ce ai face in cazul in care s-ar intampal asta, ce solutii ai avea?
Cand planuiesti, iti dai seama ca totul va fi ok si ca de fapt, nu are de ce sa iti fie teama. E ca si cum ai diseca problema pana cand ai vedea ca de fapt, nu este nimic acolo care sa te sperie si ca poti gasi o rezolvare chiar si pentru cea mai mare frica a ta.

3. Recunoaste ca ti-e frica

De multe ori incercam sa ne mascam frica ca sa parem mai puternici, chiar si de noi insine. gasim tot felu de scuze ca sa nu actionam cand de fapt suntem paralizati de frica.
Insa, a lasa frica sa te paralizeze nu e o solutie si cum primul pas spre vindecare e constientizarea si recunoasterea, recunoaste-ti tie insuti ca ti-e frica, dar nu lasa asta sa te impiedice sa actionezi.

sursa: net