Grija este un rău absolut pentru sănătatea ta mintală. Unii ar crede că este doar un obicei prost de care poţi scăpa. Alții cred că datorită anxietății suntem mai pregătiți pentru ceva nou.
Totuși, anxietatea impune creierul să se concentreze asupra viitorului pe care nu-l putem controla.
Cum poate fi învățat creierul să nu-şi facă griji? Iată câteva sfaturi practice.:
Notează tot ceea ce te deranjează
Este una din cele mai valoroase texnici în lupta împotriva anxietății. Dacă gândurile nu-ţi permit să dormi noaptea, atunci pune-le pe hârtie sau în format electronic. În așa mod creierul se va elibera, întrucât nu va trebui să consume energie, încercând să-şi amintească toate detaliile.
Meditează pentru a elibera mintea de toate grijile
Meditația poate ajuta creierul să nu-şi mai facă griji. Închide ochii timp de 30 de secunde sau mai mult. Din momentul în care decizi să nu acorzi atenție surselor de stres, faci un pas mare în lupta împotriva anxietății. E important să alegi conștient să nu accepți zgomotul nefiresc în viața ta, să te concentrezi pe ceea ce este important pentru tine.
Cât mai multe exerciții fizice
Anxietatea este modul în care creierul tău învață să supraviețuiască în luptă. Aceeași senzație de pericol o simți când ești îngrijorat, doar că nu la fel de intens.
Un studiu realizat de revista „Psychosomatic Medicine” a demonstrat că exercițiile fizice afectează pozitiv organismul. Atunci când corpul tău se simte mai puțin stresat, creierul va considera că nu ar trebui să-ţi faci griji, întrucât organismul nu este într-o stare de excitare crescută.
Exercițiile fizice reduc tensiunea arterială, un alt simptom al stresului. Dacă înțelegi că ai început să-ţi faci griji, plimbă-te câteva minute, preferabil într-un parc. Ascultă sunetele naturii, fixează-ţi atenția asupra mișcărilor mâinilor și picioarelor și urmărește-ţi respirația.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu