a

a

miercuri, 20 mai 2020

„Gândurile pot influenţa circumstanţele şi relaţiile oamenilor“

După ce studiile au arătat că există o diferenţă surprinzător de mică între schimbarea produsă în creier în urma unei experienţe şi un exerciţiu de imaginaţie al aceluiaşi eveniment, un neurolog străin a pus la punct o metodă prin care susţine că poate influenţa capacitatea atingerii obiectivelor schimbând modul de gândire.


În urmă cu 10 ani, Dr. Tara Swart era un simplu neurolog. Nemulţumită de cum se desfăşura propria viaţă, a decis să înţeleagă mecanismele prin care creierul poate influenţa realitatea. După 10 ani în care a aprofundat noţiuni despre cum funcţionează creierul, Swart a ajuns să susţină conferinţe în faţa a sute de mii de oameni din toată lumea, vorbind despre metoda prin care gândurile pot schimba viitorul.  „Viaţa mea nu a fost transformată prin noroc, nepotisme, relaţii sau muncă asiduă. Am reuşit să-mi schimb viaţa prin punerea în practică a tot ceea ce am învăţat despre filtrele neuroştiinţei şi a psihiatriei“, a declarat specialista.  
Interpretarea nouă a neuroplasticităţii - capacitatea creierului de a schimba realitatea - demonstrează clar că gândurile noastre pot influenţa circumstanţele şi relaţiile noastre. Printr-o simplă serie de exerciţii putem învăţa să stabilim o legătură între creierul limbic (bitul care controlează partea spirituală, ezoterică a gândirii) şi cortex (partea care controlează  logica), spune neurologul, citat de Daily Mail.


Primul pas – stabilirea intenţiei 

Cel mai important pas către schimbare este stabilirea intenţiei. Întrebaţi-vă dacă trăiţi viaţa pe care v-aţi imaginat-o. Dacă răspunsul este negativ, stabiliţi-vă o intenţie prin care să schimbaţi ce vă nemulţumeşte. Realizaţi o listă a scopurilor care v-ar produce satisfacţie şi bucurie.

Pasul doi - tabloul succesului 

Tabloul succesului este un colaj de imagini care să reprezinte obiectivul propus. Este un instrument puternic care activează căile tactile, vizuale, emoţionale, intuitive şi motivaţionale din creier. De fiecare dată când te vei uita la tabloul în care ai pus toate reprezentările visurilor tale (casă, maşină, carieră, etc), declanşezi un stimul emoţional care trimite un mesaj puternic creierului tău.   Pentru realizarea tabloului aveţi nevoie de o ramă, un teanc de reviste, foarfece şi lipici. Locul ideal pentru a-l aşeza este lângă pat, astfel încât să vă puteţi uita la el chiar înainte de a adormi. În perioada de tranziţie, de la starea de veghe la somn, creierul percepe mult mai uşor stimulii. 

Pasul trei - resetează-ţi gândurile nebenefice 

Gândurile îţi creează realitatea, iar obiceiurile îţi formează viaţa. Resetarea constă în plasarea unor noi gânduri în locul celor nebenefice, oferindu-i subconştientului ocazia de a găsi mai uşor oportunităţile disponibile pentru realizarea scopului propus. Vizualizarea chiar funcţionează, spune Tara Swart. 

Studiile au arătat că există o diferenţă surprinzător de mică între schimbarea produsă în creier în urma unei experienţe şi un exerciţiu puternic de imaginaţie al aceluiaşi eveniment. 

Pasul patru - ieşi de pe pilot automat 

Dacă doriţi să faceţi schimbări semnificative în viaţa voastră, trebuie să ieşiţi de pe „pilot automat“, să abandonaţi zona de confort şi să deveniţi mai receptiv la idei noi. Pentru a face faţă numărului mare de informaţii, creierul dezvoltă în mod natural un fel de „algoritm“ personal care filtrează milioanele de mesaje pe care le primeşte în fiecare oră. Fie că este vorba de alegerea aceluiaşi scaun în sala de şedinţe, aceluiaşi coleg pentru a mânca la prânz, aceeaşi formulă de salut sau tot ce înseamnă constanţa obiceiurilor, încercaţi să faceţi lucrurile diferit. Astfel învăţaţi creierul să fie mai deschis, flexibil şi spontan. 

Pasul cinci – îndepărtaţi fantomele trecutului 

Este important să recunoaştem şi să eliminăm orice tip de gândire şi comportament care nu ne ajută în îndeplinirea scopurilor noastre. Fie că ne urmăresc din copilărie sau din experienţe anterioare ale vieţii de adult, „fantomele“  trecutului sunt cele care ne ţin pe loc atunci când vine vorba de atingerea obiectivelor.   Luaţi-vă o pauză şi răspundeţi la următoarele întrebări:  Care a fost rolul tău în familie? Ce „roluri“ aveau ceilalţi membri ai familiei şi cum te poziţionai faţă de ei? Au existat secrete şi minciuni în familia ta? Cum ţi-au influenţat viaţa? Care au fost valorile de bază în familia ta? Care a fost atitudinea familiei tale faţă de reguli, promisiuni şi compromisuri?  Aţi păstrat rolul din copilărie şi în relaţiile din viaţa de adult? 

Pasul şase: păstraţi o listă a recunoştinţei 

Păstrarea unei liste a lucrurilor pentru care sunteţi recunoscători este o modalitate excelentă de a vă focusa pe lucrurile bune din viaţa voastră. Notaţi zilnic lucrurile pentru care sunteţi recunoscători vieţii şi învăţaţi să vă concentraţi atenţia mai mult pe acestea şi mai puţin pe experienţele negative.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu