a

a

duminică, 22 ianuarie 2017

Copilul interior

Inainte de a continua sa citesti, te rog inchide ochii si scrie imaginar o lista cu persoanele cele mai importante din viata ta. Acum fa asta.
Foarte bine.

•Desi ne imbracam cu haine de oamani mari si avem preocupari de oameni mari, in noi exista un copil Uneori e uitat total, abandonat sau certat…In partea lui pozitiva , il percepem cand ne bucuram de viata, avem chef de joaca sau cand suntem creativi…Este copilul din noi  - care e acolo cu toate gandurile lui si sentimentele lui, cu toate visele si dorintele lui – care acum sunt mai mult sau mai putin implinite. Acest workshop isi propune sa inveti  sa-l vezi, sa-l auzi, sa iei contact cu copilul din tine si sa-l recunosti atunci cand se manifesta in viata ta de zi cu zi!
Nu stiu daca te-ai gandit vreodata ca IMPREUNA cu copilul din tine, poti forma o echipa puternica. Copilul din tine te poate imbogati cu capacitatea de a se mira si minuna, de a pune intrebari, de a se bucura de viata, cu capacitatea de a fi curios si deschis la nou, la tot felul de experiente, dornic sa invete tot felul de lucruri si din tot felul de experiente… iar tu poti sa-i daruiesti copilului din tine (fetitei/baietelului din tine) incredere, afectiune, protectie…intelepciune si experienta de viata

Lucrul cu copilul interior inseamna de fapt lucrul asupra relatiei disfunctionale cu sine. 

Relatia disfunctionala cu sine poate fi definita in multe feluri: 
- ca imagine de sine negativa, 
- ca stare dizarmonioasa generata de conflicte interioare se reflecta in dificultati de relationare, 
- sub forma unui dialog interior nesuportiv si in  incapacitatea individului de a-si valorifica propriul potential in toate domeniile vietii lui( biologice, psihice, sociale si spirituale). 

De obicei ascuns in persoana noastra adulta, copilul interior detine cheia catre intimitatea sanatoasa in relatii, a bunastarii fizice si emotionale, rezolvarii dependentelor si comportamentelor adictive, cat si a creativitatii si bucuriei de viata.

Pe langa restructurarea relatiei cu sine, lucrul de vindecare emotionala a copilului interior permite accesul liber la o serie de stari resursa foarte utile in dezvoltarea personala: 
*creativitate, 
*intuitie, 
*spontaneitate, 
*precum si capacitatea de a se bucura de viata in mod natural si spontan, 
*capaciatea de a da si primi iubire - si asta pentru ca un copil interior sanatos si  protejat ne este de mare ajutor; este intuitiv, creativ, pasionat in ceea ce face, curios, spontan, jucaus, sensibil si intelept. Adauga culoare vietii noastre. 

Starea de copil interior sanatos emotional este o stare resursa importanta pentru o functionare eficienta si plina de satisfactii de-a lungul vietii.
Mesajul principal al lucrului cu copilul din noi  este acela ca niciodata nu e prea tarziu pentru o copilarie fericita.

Unele metode de lucru asupra copilului interior
-dialog interior intre adult - copilul interior care permite exprimarea emotiilor copilului  si o reactie adecvata  a adultului la ele
-schimb  de scrisori intre adult si  copil. Adultul redacteaza mesajele cu mana dominanta in timp ce copilul redacteaza raspunsul cu cealalta mana.
-sa devii constient de dialogul interior, de jocurile si rolurile pe care le joci, de “parintele critic din tine “.
- John Bradshaw, autorul cartii “ A-l regasi pe copilul din tine” - recomanda urmatoarea tehnica: sa scrii o scrisoare parintilor tai spunandu-le ce te-a ranit mai mult cand erai mic si care au fost nevoile care n-au fost implinite. Nu e necesar si nici indicat sa o trimiti.
- O alta tehnica eficienta propusa de Bradshaw: distreaza-te cu copilul tau interior! Fa o lista cu 15 feluri in care ai putea sa te distrezi cu copilul tau interior care sa contina activitati ludice si comportamente copilaresti. Jung dadea exemplu cu  jucatul in nisip, coloratul unei carti de colorat, cataratul intr-un copac etc.
-  exercitii de imagerie ghidata


REPERE:
1.informatii teoretice cu privire la conceptul de “copil interior”
2.analiza a ce am invatat la “scoala dinainte de scoala” –lectiile predate de parintii nostri
3.modul in care se manifesta aceste mesaje parentale in viata noastra de adult de zi cu zi
4.constientizarea dialogului interior
5.iertarea – procesul iertarii
6.activarea resurselor interioare – abilitatii de autoparentare adecvata, eficienta, productiva

Semnele dupa care poti recunoaste copilul tau interior ar putea fi impartite in doua categorii. 

Semnele din prima categorie – eu le-as numi semne “resursa”- le identifici cu usurinta atunci cand dai voie sa se manifeste partii creative din tine, celei imaginative, puse pe joaca, entuziaste si cu chef de viata..

Celalat tip de semne – le-as numi semne “indicator”- ne da indicatii legate de directiile de dezvoltare personala, ce rani emotionale avem de vindecat, ce “lectii” avem de invatat..Aceste semne”indicator” le identifici- in partea lor cea mai evidenta- in starile emotionale negative, intense, “ilogice”, uneori chiar paralizante si care ne reduc mult din eficienta unui adult de a gasi solultii adecvate la problemele cu care se confrunta.

A vindeca copilul interior presupune sa ne amintim de el, sa-i recunoastem existenta, sa intram in contact cu el, si sa-i oferim iubirea, aentia pozitiva si suportul de care are nevoie si pe care poate nu le-am primit intr-un mod adecvat de la persoanele semnificative din copilaria noastra.

Cand incepi sa ma apropii de mine, sa ma bucur de prezenta mea si sa ma “imbratisez” mai des – asta cu siguranta se va reflecta in modul in care ceilalti vor relationa cu mine cat si in contextele in care ma plasez.

Si daca ceea ce va spun are tenta de SF pentru voi, va sugerez sa va gasiti cat mai grabnic un ghid “safe” pentru calatoria voastra interioara si sa “purcedeti” la drum ca sa va convingeti
Uneori ma gandesc la aceasta calatorie interioara ca fiind o marea “aventura’ a vietii si depinde de noi sa ne oferim aceasta experienta.

EXERCITIU: REFACEREA PUNTILOR CU COPILUL INTERIOR

''Opriti-va pentru o clipa. Respirati de cateva ori adanc – ca de usurare – si inchideti ochii. Ganditi-va retroactiv la ultima oara cand ati fost cu adevarat suparati – chiar daca situatia nu era chiar asa de grava – sau cand v-ati simtit confuzi in ceea ce simteati. Cand veti avea o situatie anume clar in minte, sunteti pregatiti sa faceti un exercitiu pentru a intra in contact cu copilul vostru interior.
Ati putea descoperi o emotie de rusine din trecut si sa re-stabiliti puntea interpersonala intrerupta, ascultand, acceptand si consolandu-va copilul interior. Pastrati acest incident in minte, pe masura ce cititi despre scopul exercitiului si instructiunile de desfasurare ale acestuia.
Scopul urmatorului exercitiu este de a permite emotiilor vechi, care se adauga la problema actuala, sa fie constientiza-te. Aceste emotii au fost indesate in sac in timpul copilariei, cand va era rusine ca le aveati. Copilul interior este inca indurerat din cauza acelor incidente nerezolvate. In timpul exercitiului, puteti calatori inapoi in timp, ghidati de energia emotionala ascunsa, catre o scena din copilarie cand v-ati rusinat, sau cand au avut loc alte evenimente importante. Propria intelepciune interioara va alege o amintire potrivita din marele depozit din inconstientul vostru. Puteti sa-i oferiti copilului din voi iubirea neconditionata de care are nevoie pentru a se simti bine, corectand, efectiv, amintirea veche. Astfel, o parte din energia emotionala rusinata va fi eliberata. Puteti citi aceste instructiuni si apoi sa faceti exercitiul, sau altcineva vi le poate enumera, ori le puteti inregistra pe o caseta si asculta pe durata testului. Acesta dureaza de la trei la cinci minute.
Respirati adanc de cateva ori si inchideti ochii. Respiratia va face legatura dintre trecut si prezent, constient si inconstient, dintre adult si copil … Vedeti in minte cifra trei … Pe masura ce expirati, lasati trei-ul sa se dizolve si sa se transforme in doi … Pe masura ce expirati, lasati doi-ul sa se dizolve si sa se transforme in unu … Pe masura ce expirati, lasati unu sa se dizolve si sa se transforme in zero. Alungiti zero-ul sub forma unei oglinzi ovale, in care revedeti scena din copilarie. Ce se intampla? Intrebati-va sinele-copil ce traieste si ce simte. Ascultati cu mare respect si iubire … Cand copilul a terminat de exprimat trairile, spuneti-i ce are nevoie sa auda … Consolati-l pentru cateva clipe. Puteti sa-l luati in brate, sa-l imbratisati sau sa-l mangaiati pe par. Faceti tot ce trebuie pentru a-i reface senzatia de sine, pentru a repara puntea care a fost rupta. Linistiti copilul si dati-i iubire. Spuneti-i ca veti mai reveni pentru a mai sta de vorba si ca poate conta pe voi pentru iubire si intelegere, indiferent de circumstante. Cand ati terminat, eliberati copilul in oglinda, iar apoi transformati-o inapoi intr-un cerc. Cercul va deveni unu, apoi unu va deveni doi si doi-ul trei. Deschideti apoi ochii si reveniti in prezent.
Ce s-a intamplat? Daca v-ati regasit ca si copil, v-ati consolat si ati refacut puntea, ati simtit, probabil, o usurare. Poate ati simtit iubire. Poate ati simtit durere, sau ati avut o inspiratie de moment, lamuritoare. Ati aflat ce emotie era blocata? Daca nu s-a intamplat nimic – si asta este bine. Inconstientul v-ar putea oferi un indiciu, mai tarziu, intr-un vis, intr-o intuitie de moment, sau prin atractia fata de o anumita carte. Daca ati invatat ceva despre voi, sau ati trait ceva semnificativ, chiar daca vi s-a parut ca nu are sens, rezervati-va timp pentru a nota cele intamplate in jurnalul personal, sau intr-un alt carnetel de notite.
Am invatat aceasta tehnica, de accesare a intelepciunii inconstientului, folosind numaratoarea inversa si oglinda, de la Dr. Harriet Mann, un terapeut din Cambridge, Massachusetts. Puteti intreba oglinda magica absolut orice. Ea este ca un canal catre depozitele de intelepciune si de memorie, personale sau transpersonale. Am predat acest exercitiu la mii de oameni, in cadrul atelierelor de lucru care au avut loc in toata tara si sunt permanent uimita de diversitatea revelatiilor interesante pe care acestia le au. De fiecare data cand faceti exercitiul cu oglinda magica, va dezvoltati o capacitate. Dupa mai multe incercari, este posibil ca intoarcerea spre inauntru – pentru a va gasi copilul sau pentru a va mari capacitatea de a recepta alte informatii – sa va devina o a doua natura a fiintei. S-ar putea sa vizitati aceeasi scena sau o varsta identica de mai multe ori, sau sa patrundeti de fiecare data in alta scena. Copilul pe care-l gasiti ar putea fi un copilas, sau chiar un adult tanar.

Ori de cate ori intrati in legatura cu entitatea pe care psihiatrul Dr. Hugh Missildine, pionier in lucrul cu copilul interior, a numit-o copilul interior al trecutului, aveti ocazia de a incheia situatiile vechi, prin alinarea durerii copilului si prin absorbirea constienta a invataturii pe care v-a oferit-o lectia respectiva. Astfel, va veti elibera nu prin stergerea trecutului, ci prin ampla-sarea acestuia intr-un context mai larg, in care compasiunea si grija voastra formeaza un nou cadru de referinta pentru vechiul tipar – iar prin aceasta, il transformati. "


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu